Бизнесменът Емилиян Гебрев смята, че е станал жертва на битка между бивши сътрудници, стана ясно от думите му пред bTV. Повод за думите му бе опита да бъде отровен през 2015 г. и последвалото разследване, според което има близост между опита за натравяне към Гебрев, сина и приятеля му и случая "Скрипал".

По думите на Гебрев преди седмица, той все още не знае кой се е опитал да отрови него и още двама души през 2015 г. Не бил информиран и дали разследването по случая у нас продължава. 

Прокуратурата чака експертиза от ФБР по случая с отравянето на Гебрев

Прокуратурата чака експертиза от ФБР по случая с отравянето на Гебрев

Не се работи по версията за връзка с "Дунарит"

Пет дни след това изявление прокуратурата отговори с официално прессъобщение:

"Една от версиите, по които се работи, е че опитите за убийство са свързани с износ на оръжие и боеприпаси за Украйна (за Министерство на отбраната и за Министерство на вътрешните работи - Национална гвардия на Украйна) - през декември 2014 г., януари 2015 г. и март 2015 г. Към април 2015 г. от страна на Емилиян Гебрев не са били предприемани действия, свързани с придобиване на предприятието "Дунарит", поради което твърденията в тази насока и соченето на такива действия като повод за покушението са лишени от основание", се казва в съобщението на прокуратурата.

Доволен съм, че най-накрая започна да се коментира опитът за покушение, тема на друг разговор е какво е предоставено, обяви оръжейният производител. 

Емилиян Гебрев: Трима бяхме отровени и атаките към мен продължават

Емилиян Гебрев: Трима бяхме отровени и атаките към мен продължават

"Ако Търговският регистър е над съда, да се смени управлението на страната"

Той уточни, че досега никой не го е питал дали и колко оръжия и боеприпаси е изнасяла негова фирма за Украйна.

"Да, изнасял съм, но по-малко от 1/10 от това, което е изнесено за Украйна. Такава концентрация върху мен заради 1/10 - да убиват хора, не виждам смисъл. Въпросът е кой и каква информация е подал на руснаците. Тук е разковничето на опита за убийството. Какви цели и задачи е следвал при подаването на информацията. Това са въпроси, които все още нямат отговор", каза Гебрев.

Бизнесменът опроверга и твърдението, че към април 2015 г. не е имал интерес към оръжейния завод "Дунарит" и уточни, че има документални доказателства, че е започнал процедурата по придобиване на предприятието още през февруари 2015 г.

Припомняме, че по случая с отравянето на Гебрев вестник "Капитал" писа, че той е отровен с вещество, подобно на "новичок".

След това специализираният британски сайт за разследваща журналистика Bellingcat е установил, че трети агент на руското военно разузнаване, който е бил във Великобритания по време на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал с новичок през март 2018 г., е пристигнал в България няколко дни преди българският предприемач и неговият син сериозно да се разболеят след отравяне с неустановено вещество.

Третият заподозрян е 45-годишният с агентурно име "Сергей Вячеславович Федотов", който според Bellingcat е високопоставен служител на ГРУ. Както при другите двама заподозрени по случая "Скрипал", агентите "Александър Петров" (истинско име Александър Мишкин) и "Руслан Боширов" (Анатолий Чепига), агентурното име на "Федотов" е създадено през 2010 г., като преди това няма никакви свидетелства за съществуването на такава личност.