Трима души бяхме отровени и от 2015 г. до ден днешен атаките към мен и водените от мен фирми продължават. Няма седмица , в която да няма натиск върху мен и семейството ми. Това заяви пред bTV собственикът на фирма ЕМКО, която управлява завода за специална продукция "Дунарит".

По думите му атаките към него започнали, когато искал да инвестира в "Дунарит". Знаят се извършителите и поръчителите. Кои са информаторите, кои са възложителите , какво са преследвали, запита Гебрев. 

Руски шпиони използвали Алпите като база за операции в Европа, включително у нас

Руски шпиони използвали Алпите като база за операции в Европа, включително у нас

Разкрита е групата от 15 души...

"Правени са опити от конкуренти да ме отстранят. Излизали са фалшиви новини за полети, които не сме правили - по времето, когато аз бях на онзи свят. Не мога да си обясня как сме били отровени - аз, сина ми и моя директор и приятел. Това е работа на разследващите. Имахме еднакви симптоми, еднакво лечение, съобразено със здравословното състояние и с възрастта", разказа Гебрев.

Той обясни, че връзката с веществото новичок, (ползвано за отравянето на руския шпионин Сергей Скрипал - б.р.) не я намерил той, а финландската лаборатория, която е предоставила информация на нашите власти. Този препарат с неговите разновидности е влязъл в забранителните списъци. Имало е два опита да бъде отровен - през месеците май-юни 2015 г. Това са процеси, които са минали.

"Фирма, която няма един работник, данък, няма я в правния мир - тя води държавата. Част от правосъдната система е под давление на тази фирма", каза Гебрев без да уточнява коя е фирмата. 

Каракачанов опроверга връзка между случая „Гебрев” и взривовете в заводите в Сопот

Каракачанов опроверга връзка между случая „Гебрев” и взривовете в заводите в Сопот

Бойко Ноев твърди, че руснаците могат да стоят зад взривовете в Сопот

Това са нескончаеми борби от 2015 г. срещу всички фирми в системата на ЕМКО, те се злепоставят и се правят всякакви начини да се превземат тези фирми.

Относно собствеността на русенската фирма Гебрев заяви: "Собственикът на "Дунарит" стои срещу Вас - той е Емилиян Гебрев и фирмата е ЕМКО. Може да видите това в книгата, където са вписани акционерите. От 2017 г. съдът многократно разпорежда на Търговския регистър да впише увеличението на капитала, но това не става. Кой ръководи търговския регистър, той над съда ли е", запита Гебрев.

Ако Търговският регистър е над съда, да се смени административното управление на страната, препоръча бизнесменът.

Запитан от къде е дошла атаката срещу него, той заяви, че сега се събират пъзелите. Според него, атаката е смесен вариант (от страната и от чужбина - б.р.) с погрешна информация, подадена от тук с грешно решение взето от друго място. 

В Русия виждат компромат срещу спецслужбите им в разкритието за ГРУ и Гебрев

В Русия виждат компромат срещу спецслужбите им в разкритието за ГРУ и Гебрев

Те имали "впечатляващи резултати в борбата срещу международния тероризъм"

Припомняме, малко преди да се разпространи новината за отравянето на Гебрев, бизнесменът се сдоби с прецизирано обвинение за закупуването на "Дунарит" през 2015 година. От своя страна Емилиян Гебрев заяви, че е убеден, че се опитват да придобият бизнеса му.

По случая с отравянето на Гебрев през април 2015 г. вестник "Капитал" писа, че той е отровен с вещество, подобно на "новичок".

След това специализираният британски сайт за разследваща журналистика Bellingcat е установил, че трети агент на руското военно разузнаване, който е бил във Великобритания по време на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал с новичок през март 2018 г., е пристигнал в България няколко дни преди българският предприемач и неговият син сериозно да се разболеят след отравяне с неустановено вещество.

Третият заподозрян е 45-годишният с агентурно име "Сергей Вячеславович Федотов", който според Bellingcat е високопоставен служител на ГРУ. Както при другите двама заподозрени по случая "Скрипал", агентите "Александър Петров" (истинско име Александър Мишкин) и "Руслан Боширов" (Анатолий Чепига), агентурното име на "Федотов" е създадено през 2010 г., като преди това няма никакви свидетелства за съществуването на такава личност.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев бе казал, че военният завод е актив на "Корпоративна търговска банка" и НАП и КПКОМПИ би трябвало да имат интерес да го придобият.

Кризата около собствеността на оръжейния бизнес беляза лятото е есента на 2017 година, когато бяха отнети лицензите на военния завод "Емко". След няколко протеста пред Министерски съвет и поредица от срещи, включително и с премиера Бойко Борисов, лицензите бяха възстановени. Преди това НАП и МВР претърсиха офиси на "Емко" с издирване на акции на "Дунарит".

На 17 май 2019 г. от Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) поискаха отнемане на имуществото на Емилиян Гебрев, сина му и семеен приятел.