Оръжeйният производител оръжейният производител Емилиян Гебрев може да е отровен с вещество, подобно на "новичок", пише в. "Капитал".

"Първо се опитаха да ме отстранят физически, после юридически, а от миналата година и икономически", заяви Гебрев преди една седмица по bTV.
През последните четири години той участва в история, която има всички елементи на шпионски трилър - търговия с оръжие, мистериозно отравяне и заговор, в който цялата държава се опитва да го отстрани от играта. Разликите с трилъра са две. Първо, с Емилиян Гебрев историята не е измислена и, второ, не е никак, никак забавна, посочва вестникът.

Причината той да стане враг номер едно за държавата е прозаична - с една търговска сделка той успява да обърка интересите на депутата от ДПС Делян Пеевски, свързани с вторичното разграбване на КТБ и в частност собствеността на завода "Дунарит".

След затварянето на банката през не един и два казуса пролича нагледно как прокуратурата, синдиците, данъчните, Комисията за отнемане на незаконно имущество, ДАНС, МВР и дори парламентът могат да работят в синхрон, за да задоволят интересите на кръговете около Пеевски.

Историята на Гебрев обаче е далеч по-стряскаща. Тя показва, че за тази добре смазана машина няма никакви граници. Неприятното в неговия случай е, че органите, които трябва да разследват съмненията, че това е един от първите случаи на отравяне с вещество от семейството на "новичок" в Европа - МВР, ДАНС и прокуратурата, всъщност са заети да го атакуват по линия на придобитата от него оръжейна компания "Дунарит".

В началото на май 2015 г. полицаи от първи сектор на СДВР "Престъпления срещу личността" буквално разкостват ресторант "Панорама" на последния етаж на японския хотел в София. Те са там, защото разследват троен опит за убийство - на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, сина му Христо и производствения директор в завода Валентин Тахчиев.

Няколко дни рано, по време на вечеря в ресторантa, на Гебрев му прилошава до степен, че е откаран по спешност във Военна болница. Симптомите карат лекарите първоначално да решат, че става дума за инсулт. Когато излизат първите резултати от изследванията, за специалистите от ВМА се появява друго съмнение - че става дума за тежко отравяне.

След като в същата болница с подобни симптоми постъпва и синът на Гебрев, лекарите вече са почти напълно сигурни, а след като първо в "Токуда" а после в "Пирогов" със същите оплаквания влиза и техническият директор на оръжейната компания ЕМКО - Валентин Тахчиев, съмненията изчезват. Вече е ясно, че тримата са станали жертва на отравяне с неизвестно към онзи момент вещество.

Историята с отравянето на Гебрев не е нова, но за нея не може да се намери много в медиите. Месец след инцидента - в края на юни 2015 г., в "24 часа" се появява неподписан текст по темата, в който се казва: "Отровата е рядка, от типа на бързоразпадащите се. Смята се, че е от арсенала на руските тайни служби. Има резон да са руснаци, защото неотдавна Гебрев реализира крупна сделка за износ на специална продукция за Украйна, коментират оръжейници."

В крайна сметка лекарите успяват да стабилизират тримата отровени и те се възстановяват напълно.

Успехът на токсиколозите във ВМА се дължи на комбинация от специфични умения, които са придобили по линия на партньорството в НАТО, наскоро закупена изключително качествена техника и много, много голям късмет.

Случаят с отравянето на Гебреви и Тахчиев няма аналог в съвременната българска история. Въпреки това разследването не е поверено нито на ДАНС, ГДБОП, нито дори на Специализираната прокуратура, а е разпределено в столичната полиция, която тогава се оглавява от сегашния вътрешен министър Младен Маринов. Четири години по-късно то продължава да е в графата "неразкрити престъпления".

Днес казусът е обхванат от институционална омерта. МВР, прокуратурата и дори лекарите от "Пирогов" и ВМА не желаят да говорят за случая.

"Аз най-малко имам интерес да раздухвам тази история", казва самият Гебрев днес. Той обаче е категоричен, че опитът за отравянето му е началото на войната, която започва срещу него преди четири години и в която днес участва цялата държава.

В мълчанието на прокуратурата няма нищо учудващо. От първия си ден на поста както Сотир Цацаров, така и заместникът му Иван Гешев са постоянна услуга на интересите на депутата от ДПС Делян Пеевски. Нито един от тримата няма интерес истината за отравянето на Емилиян Гебрев да бъде разкрита


Каква е отровата

За да може Гебрев да си отговори на важния въпрос защо му се е случило това, той първо трябва да знае с какво точно е отровен. Изследванията във ВМА показват категорично само едно - това е органофосфорно вещество, което засяга изключително силно нервната система.

Такива са например някои пестициди, но подобно ниво на интоксикация с тях трудно може да се постигне случайно - например с консумация на неизмити зеленчуци. Трябва да се погълнат големи количества, за да има поражения на нервната система. Другият източник на органофосфорно отравяне са бойните отровни вещества.

По съвет на лекарите Гебрев тогава се свързва с двете лаборатории в Европа, които могат да направят по-задълбочени изследвания и да определят точния вид на отровата. Едната - швейцарската Spiez Laboratory (която направи независими тестове по отравянето на Сергей Скрипал с "Новичок"), отказва. Другата - във финландския институт за проверка на конвенцията за химически оръжия (VERIFIN), се съгласява. Българските лекари изпращат в Хелзинки материали за изследване и във втората половина на юни 2015 г. финландската лаборатория изпраща своя доклад.

Според източници в него се казва, че резултатите могат да се дължат на нервнопаралитичен агент или пестициди, но в пробите "не са открити химикали, забранени от конвенцията за химическите оръжия".

Случаят, изглежда, е забравен. До март 2018 г., когато в английския град Солсбъри Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са отровени с вещество, за което ще се разбере, че е нервнопаралитичен агент, станал известен с името "Новичок".

Според източник на "Капитал" в държавното обвинение през лятото на миналата година Гебрев подава искане до прокуратурата разследването да бъде възобновено. Това се случва след поредния рунд от атаката на няколко държавни органа срещу бизнеса му. Надеждата му тогава е, че разкритите покрай случая "Скрипал" факти ще помогнат да се разбере какво се е случило с него през 2015 г. Общото между двата казуса не са само симптомите, с които те са приети в болница, нито това, че децата и на двамата също са жертви.

В доклада на финландската лаборатория се изброяват няколко вещества, които могат да обяснят откритото при неговите лабораторни изследвания. По-голямата част са пестициди, които са забранени за употреба в ЕС, но едно от тях е и в списъка на веществата, които се контролират от конвенцията за химическите оръжия, макар и да не са включени в списъка със забранените вещества. Amiton (в СССР и Русия познат като Tetram) е започнал да се произвежда през 50-те години като инсектицид, но скоро след това нервнопаралитичният му ефект го прехвърля в категорията на химическите оръжия. Той е от същата група (макар и не толкова силен) като бойното отровно вещество VX и е толкова токсичен, колкото по-известният зарин. Според някои публикации Северна Корея има сериозни запаси от Amiton. За случая с Гебрев по-важното е друго. Amiton e от семейството на "Новичок".

От финландската лаборатория, подготвила доклада, отказаха да коментират резултатите пред "Капитал".


Какво е "Новичок"

Името на "Новичок" стана известно след отравянето на Сергей и Юлия Скрипал и в представата на повечето хора то вероятно е едно вещество. Истината обаче е, че това е "семейство" от десетки отрови, създадени в СССР между 1971 и 1993 г. Според публично оповестената информация от британските служби след инцидента миналата година една от целите на учените, разработили веществата с общо име "Новичок", е била да се заобиколят ограниченията на конвенцията за химическите оръжия.

В случая с Гебрев това може да обясни и извода на финландската лаборатория, че в неговите изследвания не са открити вещества, директно забранени от конвенцията. Семейството на "Новичок" всъщност са нови варианти на вече съществуващи отрови (оттам и името им) и на брой са вероятно над 10. Миналата седмица Организацията за контрол на химическите оръжия започна процедура по официалната забрана на "Новичок".

ГРУ е птица, Болгария е заграница

Ако се върнем на публикацията от "24 часа" ще видим, че в нея се казва, че "има резон" зад отравянето над Гебрев да стоят руски интереси.

Факт е, че към онзи момент оръжейният търговец е редовна мишена на близки до Кремъл руски медии, които го обвиняват, че доставя оръжие за украинските власти.

Бившият военен министър Бойко Ноев (който следи оръжейната индустрия, придружаваше Гебрев на срещата му с Бойко Борисов по време на протестите на работниците на оръжейния завод "Емко") допуска, че бизнесменът може да е настъпил руски интереси с навлизането си на големи пазари в Азия и Африка.

И той, и Гебрев обаче свързват опита за отравянето му с желанието му да купи компанията "Дунарит", тъй като инцидентът станал около месец след като той започнал да работи по сделката.

"През последните години рязко се засили натискът за обсебването на българската оръжейна промишленост. Две групи сили посягат към нея. Външни, свързани с интересите на Русия, които са особено ревниви към загубата на традиционни пазари и към бума на доставки за различни регионални конфликти. На повърхността натискът на тези външни сили се упражнява главно по линия на т.нар. оръжейни лицензи - настойчиви, но безпочвени руски претенции за контрол върху производството и износа на българска военна продукция, които нито едно българско правителство не е признавало до неотдавна", казва Бойко Ноев. Според него в борбата си за контрола върху оръжейната индустрия, а и върху други отрасли на икономиката на България, въпросните външни и вътрешни сили имат не само близки или съвпадащи интереси. Той смята, че те са "проникнати от взаимни финансови и организационни зависимости, често пъти от чисто мафиотски тип".

Бившият военен министър няма съмнение, че вътрешни български сили от три години насам извършват системни опити да добият надмощие в бранша, "като сложат ръка върху "Дунарит", "Емко", а напоследък посягат и върху "Арсенал". Той смята, че тези сили "се идентифицират с т.нар. дълбока държава, която е на път да контролира важни политически и икономически процеси в България в разрез с обществения интерес".

"Физическото покушение срещу висши служители на "Емко", включително върху Емилиян Гебрев и неговото семейство, атаката срещу лицензите на "Емко" и опитите да се откраднат договорите през 2017 г., посегателствата срещу собствеността на "Дунарит", в т.ч. чрез използването от българските власти на офшорната компания "Виафот" - това са само малка част от поредицата факти, които в своята съвкупност очертават една зловеща пиеса. Завесата вече се вдига, а актьорите излизат на сцената със собствените си имена", казва бившият военен министър.

И Гебрев, и Ноев реагират много предпазливо на въпроса дали отравянето и целият натиск сега са свързани с Русия.

"Когато се говори за руско влияние в България, трябва да се има предвид, че тук има поне 3-4 руски групи, които действат паралелно и имат своите български партньори с позиции в големите енергийни проекти, БТК, банките или търговията с горива", коментира Тихомир Безлов, старши изследовател в Центъра за изследване на демокрацията. Той продължава: "Прилича на сцена от имперския двор - всички се бият за благоволението на императора, но той като Господ да не се меси много в земните неща."

Източник на "Капитал", работещ в сектора за сигурност, коментира, че е принцип на руските служби да организират и ръководят операциите си на Балканите от съседни държави с цел по-голяма конспирация и предвид факта, че сътрудничеството между службите между държавите не е на нивото в НАТО и ЕС.

От Гранична полиция отказаха да предоставят информация дали посочените от британските служби за отровители на Скрипал Руслан Боширов (Анатолий Чепига) и Александър Петров са влизали и излизали от страната. Категоричен отказ да коментират това обстоятелство дойде и от ДАНС.

Според разследване на британския сайт belingcat т.нар. Боширов със сигурност е бил в ЕС към края на 2014 г. Доказателството - негова снимка в Прага, направена през ноември и чиято автентичност е доказана.

От два независими източника "Капитал" научи, че след възобновяването на разследването за опита на убийство на Гебрев и останалите двама към казуса са започнали да проявяват интерес и британските служби за сигурност.

На 15 октомври 2018 г. британският посланик в София Ема Хопкинс изненадващо посети премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. След срещата тя заяви, че е предоставила на министър-председателя допълнителна информация за разследването по случая "Скрипал" и атаката срещу Организацията за забрана на химическите оръжия в Хага.

Сигналите, че България е сигурно място за руските служби, не са изолирани. България беше една от четирите държави в ЕС, която отказа да изгони руски дипломати, като Борисов заяви, че няма убедителни доказателства, че Русия е замесена в случая.

Всъщност единственият случай, в който България е предприела подобни действия, е бил през 2001 г. Източникът на "Капитал" в сектор сигурност коментира, че традиционно т.нар. руски отдел в ДАНС (а преди в Национална служба "Сигурност") е отрицание на своя замисъл и вместо да противодейства на дейностите на руските служби в България, е по-скоро проводник на техните интереси. Още едно съвпадение - бивши кадри на този сектор са част от доверения кръг на Делян Пеевски.

И още - по време на своя мандат главният прокурор Сотир Цацаров изгради топли отношения с руския си колега Юрий Чайка. По информация на "Капитал" през пролетта на 2018 г. делегация на държавното обвинение, в която са участвали Иван Гешев и градският прокурор на София Емилия Русинова (това е прокуратурата, която трябва да разследва отравянето на Гебрев), е посетила Москва, като разноските са били поети от домакините. Каква е била целта на въпросното посещение не може да се разбере нито от сайта на прокуратурата, нито от този на Висшия съдебен съвет, който трябва да е одобрил командировката.

Доказателствата за това, че контраразузнаването очевидно не е адекватна бариера за руските операции, не са изолирани. Един пример от тази седмица. Съвместно разследване на Антикорупционния фонд (АКФ) и българското бюро на "Свободна Европа" показа, че в продължение на десет години ДАНС са проспали, че близкият до Путин олигарх Сергей Адониев e имал български паспорт въпреки общоизвестния факт, че той е имал присъда в САЩ за пране на пари. Гражданството му е отнето едва след като случаят е повдигнат от АКФ.

През ноември 2018 г. разследващият сайт belingcat публикува обширно разследване за ролята на офицера от ГРУ Владимир Моисеев в неуспешния опит за преврат в Черна гора през 2016 г. От публикацията става ясно, че Моисеев (под фалшивата самоличност Владимир Попов - както е издирван и до днес чрез мрежата на Интерпол) е пътувал няколко пъти до България. Той е бил в страната около месец преди опита за убийство на Гебрев.

От ДАНС, МВР, ВМА и "Пирогов" отказаха да отговорят на изпратените от "Капитал" въпроси, мотивирайки се с течащото разследване, и препратиха към прокуратурата. Говорителят на Софийската градска прокуратура, която се занимава със случая - прокурор Зорница Таскова, не отговори нито на изпратените въпроси, нито на многобройните телефонни обаждания.

Емилиян Гебрев е скептичен, че разследването ще стигне до някъде дори и след неговото възобновяване. "Действително са положили много усилия, събрали са много доказателства, но са ги търсили на погрешното място", коментира той, визирайки претърсването на ресторант "Панорама". Когато Гебрев е бил на въпросното събитие, той вече е имал симптоми на отравяне, което е ясен знак, че не е бил отровен там.

Оръжейният търговец описва себе си като странична жертва на скандала между двама съдружници. "Един явен и един скрит", казва той, визирайки Цветан Василев и Делян Пеевски. "До ден днешен не съм си позволил да направя каквото и да е било срещу държавата", казва в заключение и напомня, че щом той е могъл да стане жертва на такава атака, това означава, че никой не е защитен.

От "Дунарит" посочват, че не дължат пари нито на КТБ, нито на държавата

От "Дунарит" посочват, че не дължат пари нито на КТБ, нито на държавата

В отворено писмо прилагат и документи