Дружеството "Дунарит"АД не дължи пари нито на фалиралата Корпоративна търговска банка, нито на държавата.
Това се посочва в отворено писмо до медиите от дружеството. Писмото е отговор на изказванията на шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев, който обяви в интервю, че предприятието е купено с парите на вложителите в КТБ.

Към писмото от "Дунарит" прилага и документи.

Припомняме, Иван Гешев заяви още, че военният завод "Дунарит" е актив на "Корпоративна търговска банка" и НАП и КПКОМПИ би трябвало да имат интерес да го придобият, а вложителите на фалиралата банка е логично да искат той да се продаде и да си получат парите. Изказването си Гешев направи в деня, в който собственикът Емилиян Гебрев се сдоби с прецизирано обвинение за закупуването на "Дунарит" през 2015 г. 

В писмото от "Дунарит" се посочва, че всъщност дружеството е сред кредиторите на банката и това може да се види на сайта на самата банка.

Лицензите на "Дунарит" не са отнети, а "Емко" може да си ги върне на 6 октомври

Лицензите на "Дунарит" не са отнети, а "Емко" може да си ги върне на 6 октомври

Не е притеснително, че държавата може да влезе в едно дружество на държавен принцип, смята Караниколов

Приложен е и документ от данъчната администрация за липсата на задължения от 23 януари 2019 година. "Дунарит" вече пет години работи със собствени средства, получени от основната му дейност, която е под съответния контрол на държавата, се казва още в отвореното писмо, и няма просрочени дългове към никое дружество. Всички дейности на дружеството минават само по банков път.

В края на август 2017 година "Дунарит" изплати около 50 милиона лева задължения в момента, в който правителството, чрез министерството на финансите (синдиците на КТБ (н)) и министерството на икономиката (ДКК) ги легитимира като законно изискуеми. Остава висящ въпросът, който никой не задава: Защо две държавни структури търгуват с вземане, което не признават?! Синдиците на КТБ(н) оспорват в съда основанието за възникването му? - това пита писмото.

Освен това от "Дунарит" допълват, че през последните пет години са проверявани нееднократно от всички възможни държавни контролни органи - НАП, ДАНС, МВР, прокуратура и финансово разузнаване. "Резултатите от тези проверки се разминават драстично с изнасяното в публичното пространство от определени медии, за съжаление включително и от официални представители на тези контролни органи. Плащания в брой няма, няма ги и "въпросните чували" - те са само във въображението на някои журналисти и длъжностни лица, които подвеждат обществото."

Политици призовават хората от "Емко" да поемат битката с мафията

Политици призовават хората от "Емко" да поемат битката с мафията

На протеста се чака Караниколов, протестиращите искат Борисов да дойде

Отвореното писмо на "Дунарит" завършва с констатация, че целият отрасъл са понесли и още понасят последствията от "лошо премерените и не дотам компетентни изказвания и действия от най-високите нива на управление".

Резултатът е рушене на репутацията частно на фирмата "Дунарит", но на целия сектор и на дружествата от военния бранш изобщо.

Финалът на писмото е обръщение към медиите: "Уважаеми представители на всичките четири власти, с действията и посланията си, съзнателно или не, застрашавате съществуването на отрасъл от реалната икономика на страната, който дава не малка част от БВП на страната, осигурява десетки хиляди работни места и внася в бюджета стотици милиони лева! Уважаеми сънародници, това не бива да се допуска, в името на бъдещето на страната, нас, нашите деца и бъдещите поколения!"

Мъгла около собствеността на "Дунарит"

Мъгла около собствеността на "Дунарит"

Дълговете на "Дунарит" са предимно към КТБ

Снимка 402602
Снимка 402604
Снимка 402606
Снимка 402608
Снимка 402610
Снимка 402613