Нямам информация, че представител на чужда държава е организирал взрив на площадка на ВМЗ-Сопот. Няма такива данни.

Така отговори вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на коментар на Бойко Ноев пред БНР.

Бившият министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО Бойко Ноев заяви пред "Неделя 150" на БНР, че по данни на британските специални служби още един агент, замесен в отравянето на Сергей Скрипал, е бил в България по време на взрива.

"Според българските закони, собственикът върху едно АД е този, който държи акциите и който е вписан в книгата на акционерите. По тези параметри собственикът (на "Дунарит") е Емилиян Гебрев. Това е! Покушението не е само срещу Гебрев, а срещу сина му и икономическия му директор, което може да се счита за опит за масово убийство", обяви Ноев.

Свързаха отровителя на Гебрев и Скрипал с армията „Вагнер“ и преврата в Черна гора

Свързаха отровителя на Гебрев и Скрипал с армията „Вагнер“ и преврата в Черна гора

Офицерът от ГРУ Денис Сергеев...

По думите му това не е случайно.

"Ясно е, че и в случая при Гебрев, и в случая във Великобритания участват едни и същи лица. Ясно е, че отровата, която е била използвана, е от едно семейство", отбеляза Ноев.

Според него в България е идвало още едно лице преди отравянето на Гебрев, което съвпада с взривовете в заводите в Сопот.

Емилиян Гебрев убеден, че несериозно разследват отравянето му

Емилиян Гебрев убеден, че несериозно разследват отравянето му

Продължават заплахите за живота на оръжейния бизнесмен

"Моето очакване е тази или следващата седмица в публичното пространство да се появят нови имена на руски граждани, които са присъствали в България. Разследващите във Великобритания, които сериозно се грижат по този въпрос, са установили, че има поне още едно лице, което идвало в България две седмици преди да бъде отровен Гебрев. Това съвпада с взривовете в заводите в Сопот. През март и април 2015 година в Сопот има два пъти мощни производствени аварии - два взрива. Това съвпада с пребиваването на това лице. Сопотската площадка е изцяло държавна собственост. Очевидно има много обстоятелства и факти, които навеждат на мисълта, че представители или хора, свързани по някакъв начин с Русия, участват в едни дейности в България, които са насочени против българската оръжейна индустрия", коментира бившият военен министър.

Ноев отбеляза, че има пробив в българските позиции по въпроса за лицензите за оръжия при икономическия министър Емил Караниколов.

Гебрев вижда война срещу себе си за физическото и икономическото му унищожение

Гебрев вижда война срещу себе си за физическото и икономическото му унищожение

Атаката била добре обмислена и планирана

"Има един стар спор между България и Русия - руснаците твърдят, че военното производство в България се извършва по техни лицензии, което не е вярно. Всички български правителства досега са отхвърляли тази теза. За първи път това правителство, под ръководството на Министерство на икономиката и в частност Караниколов, прави пробив в тази българска позиция", отбеляза бившият ни посланик в НАТО.

На въпрос дали чужда държава се опитва да влияе върху българската оръжейна индустрия, от своя страна военният министър Каракачанов отговори, че за последните 30 години не една страна се е опитвала да спъва развитието на българския военнопромишлен комплекс.

"В миналото България беше седма-осма в света по обороти на продадено оръжие. Последните години, всъщност - през всички тези години - загубата на пазари са придружени от опити от страна на Русия да постави въпроса за т.нар. лицензи", коментира Каракачанов.

Бойко Ноев:  Русия заличава следите на отровителите на Гебрев и Скрипал

Бойко Ноев: Русия заличава следите на отровителите на Гебрев и Скрипал

Отровата е подобна на „новичок“…

Вицепремиерът обаче опроверга твърденията на Бойко Ноев, че България се е съгласила въпросът за лицензите да бъде обсъждан.

"Подобно нещо българското правителство не си е помисляло. Това, че руската страна поставя на всяка двустранна среща въпроса за лицензите, си е тяхна политика и тяхна тактика", отговори военният министър.

"България няма никакво намерение - не по политически причини, а поради липса на каквито и да е юридически основания - да плаща пари за лицензи или някакви други пари на трета страна за производството на нашия военнопромишлен комплекс", добави той.

Междувременно Стефан Воденичаров - съпредседател на сдружението на Българската отбранителна индустрия заяви пред радиото, че трябва да бъде създадена дългосрочна стратегия за развитие на отбранителната индустрия у нас.

Сдружението и ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа" поискаха среща с министъра на икономиката Емил Караниколов и министъра на отбраната Красимир Каракачанов, за да бъде обсъдена визията на държавата за участието на военнопромишления комплекс в модернизацията на армията.

Воденичаров обясни, че искат да дискутират участие на отбранителната индустрия в трите програми за модернизация на българската армия; създаване на условия и финансиране за научно-изследователската работа и подготовката на кадри за отбранителната индустрия; въпросът за иновациите и въпросът за военновременните запаси.