Опитите за убийство на бизнесмена Емилиян Гебрев, сина му и управителя на неговата фирма са съчетание на български и руски интереси в оръжейния бизнес. Това заяви бившият министър на отбраната Бойко Ноев в пред БНТ.

"За мен няма съмнение, че опитите за убийство е съчетание на български и руски интереси в оръжейния бизнес." - посочи Ноев.

Той каза още, че може да се смята за сигурно, че покушението е извършено с вещество от "семейството на новичок".

По думите му, Гебрев е имал интерес към купуването на "Дунарит" още през 2015 г., когато е бил отровен. Тогава с него се свързали представители на завода, които поискали той да го спаси.

Бившият военен министър сподели, че е приятел на Гебрев и е бил до него, когато е лежал във Военна болница след отравянето.

Той отхвърли информацията, че отравянето се дължи на консумация на рукола и кафета.
Ноев подчерта, че тримата отровени никога не са се хранили на една маса в този период.

Борисов говори с Ема Хопкинс за Гебрев

Борисов говори с Ема Хопкинс за Гебрев

Срещата е започнала в 9 часа

Ноев увери, че може да гарантира за информацията, както и че я е предоставил на следствието.

Ексминистърът посочи, че присъствието на руския гражданин Федотов в България по време на опита за убийство не е случайно. Федотов е бил във Великобритания, когато са отровени Скрипал, както и в Каталуния по време на протестите.

Бойко Ноев добави, че през следващата седмица предстои да се разбере, че в момента руската държава се опитва да заличи от информационните масиви данни за Александър Мишкин и Анатолий Чепига, които бяха уличени като извършители на отравянето на Скрипал, както и за Федотов.

Емилиян Гебрев отровен от трети руски агент, заподозрян по случая „Скрипал”

Емилиян Гебрев отровен от трети руски агент, заподозрян по случая „Скрипал”

Третият заподозрян е 45-годишният с агентурно име Сергей Вячеславович Федотов

Припомняме, през януари вестник "Капитал" писа, че Гебрев е отровен с вещество, подобно на "новичок".

По-късно стана ясно, че разследващата група Bellingcat е установила, че трети агент на руското военно разузнаване, който е бил във Великобритания по време на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал с новичок през март 2018 г., е пристигнал в България няколко дни преди българският предприемач и неговият син да бъдат отровени с неустановено вещество.

Третият заподозрян е 45-годишният с агентурно име "Сергей Вячеславович Федотов", който според Bellingcat е високопоставен служител на ГРУ. Както при другите двама заподозрени по случая "Скрипал", агентите "Александър Петров" (истинско име Александър Мишкин) и "Руслан Боширов" (Анатолий Чепига), агентурното име на "Федотов" е създадено през 2010 г., като преди това няма никакви свидетелства за съществуването на такава личност.

Идвалият в България "Сергей Федотов" се оказа Денис Сергеев от ГРУ

Идвалият в България "Сергей Федотов" се оказа Денис Сергеев от ГРУ

Твърди се, че е замесен в отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев