Заподозреният за участие в отравянето на българския оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев и на бившия руски шпионин Сергей Скрипал е високопоставен офицер от руското военно разузнаване (ГРУ), разкрива британският разследващ сайт Bеllingcat.

"Bellingcat вече може да разкрие истинската самоличност и история на този офицер от ГРУ, който оперира в международен план с агентурната самоличност Сергей Вячеславович Федотов", изтъкват от разследващия сайт.

Свободна Европа: Българските служби са знаели за отровителя Федотов, отказват коментар

Свободна Европа: Българските служби са знаели за отровителя Федотов, отказват коментар

Партньорски служби са ги информирали след случая „Скрипал“…

"Всъщност този човек е Денис Вячеславович Сергеев, високопоставен офицер от ГРУ, като е завършил Руската военна дипломатическа академия", допълват от сайта, уточнявайки, че тази академия е известна в Русия като "Консерваторията на ГРУ".

Bellingcat бяха първите, които идентифицираха двамата руснаци, обвинени за отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия през март 2018 г. в английския град Солсбъри. Техните агентурни имена са Александър Петров и Руслан Боширов. Истинското име на "Боширов" се оказа Анатолий Чепига, а на "Петров" - Александър Мишкин.

Плевнелиев настоя институциите да дадат отговори по случая "Гебрев"

Плевнелиев настоя институциите да дадат отговори по случая "Гебрев"

Искаме ли още един Костинброд?

Преди дни стана ясно, че "Федотов" е третият агент на ГРУ, който е участвал в отравянето с нервнопаралитичното вещество новичок на семейство Скрипал, като стана ясно, че след опита за покушение той е останал във Великобритания, за разлика от "Петров" и "Боширов", които са напуснали Великобритания още на следващия ден.  

Преди дни британският разследващ сайт разкри, че "Федотов" е пътувал няколко пъти до България през 2015 г., включително е идвал у нас няколко дни преди Гебрев и синът му да бъдат отровени с все още неидентифицирано вещество. 

Денис Сергеев

Източник: Bellingcat

Денис Сергеев

По-конкретно Bellingcat са установили за "Федотов", че през последните два месеца руските власти са предприели необичайна мярка за заличаване на всички публични данни и документи за съществуването на Денис Сергеев, както и на Мишкин и Чепига.

Тези безпрецедентни действия не могат да бъдат предприети без прякото участие на руската държава, като добавят допълнителна надеждност към твърдението на британското правителство, че операцията по отравянето на Скрипал и последващото ѝ прикриване са координирани на държавно равнище.

Денис Сергеев е получил другото си аз "Сергей Федотов" през 2010 г. Нов, валиден паспорт му е бил издаден под това име, от същото паспортно бюро "770001" в Москва, което е издало фалшивите паспорти на Мишкин, Чепига и други агенти на ГРУ, както и "ВИП" граждани.  

Емилиян Гебрев отровен от трети руски агент, заподозрян по случая „Скрипал”

Емилиян Гебрев отровен от трети руски агент, заподозрян по случая „Скрипал”

Третият заподозрян е 45-годишният с агентурно име Сергей Вячеславович Федотов

Уточнява се, през февруари 2015 г. "Федотов" е направил първото си посещение в България. На 15 февруари 2015 г. той е летял от Москва за Белград. На следващия ден е пътувал за България и е останал тук до 22 февруари, когато е летял обратно от София за Москва. 

На 24 април 2015 г. "Сергей Федотов" пристигнал в Бургас с полет от Москва. Той е трябвало да се върне в руската столица седмица по-късно, 30 април, с полет от София. Но той не се качил на самолета. Вместо това агентът се появил късно вечерта на 28 април на летище "Ататюрк" в Истанбул и в последния момент закупил билет за полет до Москва.

По-рано същия ден, 28 април, Емилиян Гебрев е хоспитализиран, след като припаднал в София. По същото време синът му и един от представителите на компанията му се разболяват внезапно. Тримата са хоспитализирани със симптоми на тежко отравяне. Състоянието на Гебрев рязко се влошава и той изпада в кома. Лекарите предполагат, че отровата е поета на същия ден или няколко дни по-рано. Но лекарите не успяват да установят отровата.

На 24 май 2015 г. "Сергей Федотов" се върнал в България с директен полет от Москва. Той имал резервация за връщане на 28 май 2015 г. "Федотов" отново не хванал полета. Два дни по-късно, 30 май, агентът се качил на самолет от Сърбия за Москва.

Случаят с Гебрев поражда въпроси към българските служби

Случаят с Гебрев поражда въпроси към българските служби

Ивайло Калфин и Александър Йорданов ги задават

Събитията около пътуванията на руския агент до България наподобяват модела при посещението му във Великобритания по време на отравянето на Сергей Скрипал. "Федотов" пристигнал с полет от Москва на същия ден с другите двама разузнавачи, но с различен полет. Той е трябвало да лети обратно за Русия на 4 март 2018 г., на същия ден Сергей и Юлия Скрипал внезапно се разболяват в Солсбъри. Но както в България, "Федотов" не хваща планирания полет, а няколко дни по-късно отлита за Москва от друга европейска столица.

Допълнителни подробности за тези съгласувани опити за прочистването на публичните регистри от самоличността на Чепига, Мишкин и Сергеев ще бъдат подробно представени в следващата част от разследването на Bellingcat, което ще бъде публикувано през следващата седмица.