Българските служби трябва да си свършат работата и да разследват възможността бизнесменът Емилиян Гебрев да е бил отровен. Това е общото мнение на Александър Йорданов и Ивайло Калфин. Двамата коментираха в студиото на Нова телевизия информацията от британския разследващ сайт Bellingcat. Случаят предстои да влезе за обсъждане и в четвъртък и в парламентарна комисия, както потвърди вчера председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Вчера и бившият председател на ДАНС Цветлин Йовчев заяви, че има основание да се твърди за операция на руското военно разузнаване, която съвпада по време и място с покушението срещу Скрипал, но едва ли е във връзка с нея. Според Цветлин Йовчев обаче нападението срещу бизнесмена е солова акция на частни интереси, а не дело на руските служби.

Борисов говори с Ема Хопкинс за Гебрев

Борисов говори с Ема Хопкинс за Гебрев

Срещата е започнала в 9 часа

Според Ивайло Калфин ако военно разузнаване е намесено, то очевидно не е частна поръчка. Калфин не вярва да са намесени държавни структури, в случая руското ГРУ.
Бившият външен и социален министър обаче заяви вярата си в разследващата журналистика. Той е в очакване българските служби да си свършат работата докрай и да излязат с позиция по случая.

На въпрос дали случаят е показателен за опита на външни сили да влияят върху изборния процес у нас, Ивайло Калфин заяви, че тук, на Балканите, има много интереси и много сили се опитват да окажат влияние, но в крайна сметка изборът се прави от българския народ. Калфин призна, че има много пробойни в законодателството и процедурите.

Александър Йорданов зададе въпрос защо три години българските служби са мълчали, ако са знаели за случая с отравянето на Емилиян Гебрев и защо от медии ние трябва да научаваме тази информация.

Проверяват отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев

Проверяват отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев

На Коалиционен съвет обсъждат концепцията на Каракачанов за ромите

Йорданов е склонен да вярва на Гебрев за отравянето и свързва случая с интереса на Русия, както и с опит да се отнемат предприятия за производство на оръжие. По думите му претенциите за лиценз за производство на оръжие са спекулативни, тъй като самите лицензи отдавна са изтекли и не Русия е тази, която ще каже на България какво можем да произвежда.

"Руската страна от години прави опит да спре България да продава оръжие. Спекулират с лицензите и правят опит да ни изтласкат от пазара. Това е само върхът на айсберга", заяви Александър Йорданов.

Очаква се българските служби да знаят, въпреки че от много време са шамаросвани с всякакви определения, така че очевидно какъв е капацитетът там, коментира Ивайло Калфин. За него е очевидно, че има злоумишлени действия, но не може да се говори чак за терористично нападение.
По скоро съмнението е по коя точно схема е отровен господин Гебрев.

Емилиян Гебрев отровен от трети руски агент, заподозрян по случая „Скрипал”

Емилиян Гебрев отровен от трети руски агент, заподозрян по случая „Скрипал”

Третият заподозрян е 45-годишният с агентурно име Сергей Вячеславович Федотов