През 2015 година, когато службите за започнали разследване за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев, сина му и още един човек, президентът от периода 2012 - 2017 година Росен Плевнелиев не е бил информиран за случая. Лично в студиото на Нова телевизия Росен Плевнелиев потвърди, че никаква информация или сигнал от службите не е стигнал до президентството.

Плевнелиев коментира казуса "Гебрев" като провал на институциите, които за пореден път не са си свършили работата. "Четири години по-късно все още сме на ниво сравнение на версии", заяви Плевнелиев и определи случая категорично като атака и опит за убийство на едно семейство. "Това определено е провал", посочи президентът и обясни, че неразрешаването на случая е симптоматично за това как ние разбираме решенията на държавата, нейната работа и нуждата от работещи институции, които да използват ресурса си, включително и международните партньори. "Институциите са длъжници на българските граждани", посочи Плевнелиев, като за други такива случаи пример е развитието по КТБ, фалита на банките от 90-те години, както и приватизацията.

Всички версии за отравянето на Гебрев са възможни за МВР

Всички версии за отравянето на Гебрев са възможни за МВР

Образувано е производство за опит за убийство срещу неизвестен извършител

За особено внимание по случая "Гебрев" настоя президентът, както от страна на институциите, така и от страна на политиците. Трябва да доведем случая докрай, посочи Плевнелиев.

Припомняме, че днес главният прокурор и представители на службите ще отговарят по случая пред ресорната парламентарна комисия.

Росен Плевнелиев подкрепя действията на правителството, включително и изявата на главния прокурор и заявката на МВР, че работи по всички версии, но зададе въпроса къде са резултатите.

Плевнелиев настоя извършителите и поръчителите да бъдат открити, посочени и ясно заявени, включително и на международно ниво, за да е ясно, че българската държава и служби са на мястото си.

Настояват за международно разследване на случая "Гебрев"

Настояват за международно разследване на случая "Гебрев"

ДБГ с писмо до посолството на Кралство Великобритания е поискало

"За съжаление, през тези 4 години не сме стигнали докрай, не сме разрешили казуса", отговори Плевнелиев на въпрос дали остава съмнението, че действаме само под натиск и когато нямаме избор, притиснати от международния отзвук.

Росен Плевнелиев е разтревожен от реакциите на българските служби и институции на фона на предстоящите тази година избори. Президентът от периода 2012 - 2017 година припомни, че през 2015 година по време на местните избори и провеждането на инициирани от него референдум България е била обект на най-силната и мощна атака, случвала се някога на Балканите.

Плевнелиев припомни, че пълният колапс се случи в изборния ден. "Това беше така срещу България, но и срещу българската демокрация", посочи Плевнелиев и допълни, че реакцията му е била моментална, а в последствие е представил, включително и на Консултативен съвет по национална сигурност, докладите на службите, че атаката е с произход групата, която се свързва с руското военно разузнаване и случаите на кражба на данни на Бундестага, изборите в САЩ и др. Плевнелиев припомни и че точно тогава е бил атакуван много тежко.

САЩ предупредиха Източна Европа за намесата на Русия и Китай

САЩ предупредиха Източна Европа за намесата на Русия и Китай

Заплаха за придобивките от демокрацията и свободния пазар

Сега ни предстоят избори, а валят съмнения и обвинения, предупреди Плевнелиев, заявявайки, че българските служби трябва да са готови да отговорят и най-вече трябва да са предварително подготвени на фона на опита от 2015 година.

"Риба се лови в мътна вода", цитира народната мъдрост Плевнелиев и подчерта, че въпросът е свързан с ефективността на институциите.

"Искаме ли да има още един Костинброд? Да продължи ли да витае тази фаза на съмнение и притеснение", попита Росен Плевнелиев.

анкета

За случая "Гебрев"

Виж резултати

Властите ще го разследват докрай 5.6%

Да се наеме чужда фирма 7.8%

Това е частен случай 14.2%

Ще се прикрие 36.0%

Не ме интересува 36.4%

Русия да прати агенти, за да отровят Гебрев, е несериозно според ген. Чобанов

Русия да прати агенти, за да отровят Гебрев, е несериозно според ген. Чобанов

Всеки разиграва случая за неговите интереси и в зависимост кой плаща