Прокуратурата разкри печатница край София с 350 хиляди бюлетини за утрешните избори.

Печатницата е собственост на фирма "Мултипринт", а нейният собственик е близък на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и общинар от ГЕРБ. Иззети са всичките 350 хиляди незаконни бюлетини.

Междувременно от прокуратурата разпространиха официално съобщение, което потвърждава информацията.

ДСБ настояват Главният прокурор да поиска от Конституционния съд да отложи провеждането на изборите до отпечатването на нови бюлетини

След получен сигнал и извършена спешна проверка от органите на Държавна агенция „Национална сигурност", Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство за престъпления по чл. 282 НК и по чл. 1б9г НК.

Късно снощи е извършен оглед на местопроизшествие в сградата на печатница „Мултипринт" в Костинброд, както и са разпитани свидетели.

В складови помещения са открити над 350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини за гласуване в парламентарните избори.

До 8 май, уточняват от прокуратурата, „Мултипринт" ООД е изпълнило задълженията си по договора с Министерския съвет за отпечатване на бюлетините за изборите и същите са превозени до областните администрации в страната.

Откритите през нощта на 10 май бюлетини са извън тези количества. 10-те палета с бюлетини са поставени под засилена охрана.

Разследването по досъдебното производство продължава, но с оглед утрешното гласуване прокуратурата ще предостави допълнителна информация през следващата седмица.

От МВР съобщиха с известно закъснение, че вчера - 10 май, по искане на и.д. градски прокурор Роман Василев до главния секретар на МВР Калин Георгиев служители на ОДМВР - София, РУП - Костинброд и части на Специализираните полицейски сили към ГД "Национална полиция" са участвали в проверка на Софийската градска прокуратура и ДАНС в печатница в град Костинброд.

Междувременно от централата на ВМРО бе разпространена информацията, че печатница „Мултипринт" е на гербаджията Йордан Бончев - общински съветник в Костинброд.

Именно племенникът на въпросния Бончев - Станислав - бе наречен „Хакера" в последната информация за скандален запис на Борисов, съобщават още войводите.

В текста, който бе разпространен заедно с излезлия преди дни запис, се споменаваше, че Станислав Бончев е ползван за „хакване" в структурите за нелегално подслушване и следене.

Междувременно пред БНР и пред „Фокус" собственикът Йордан Бончев и икономическият директор на фирмата Георги Иванов се противопоставиха на изявлението на прокуратурата.

Бончев напълно опроверга информацията, че от печатницата са били иззети фалшиви бюлетини. Това е несериозно, заяви общинският съветник от ГЕРБ Костинброд. Имало е проверка в печатницата вчера, но не е констатирано нищо нередно, обясни той.

При проверката се е проверявало количеството отпечатани бюлетини, как са предадени, с какви протоколи. Нямаме никакви притеснения по тази тема. Ако е имало такива неща, аз ще съм първият, който би бил задържан, както казват по една телевизия, но това не е така, категоричен бе той.

Става дума за бракувани книжа и проверката на ДАНС и прокуратурата е по сигнал на политическа сила, коментира от своя страна Георги Иванов.

Това е толкова откровена манипулация и лъжа, че няма докъде. Пълна безмислица. Аз бях в печатницата почти цялата нощ, за да съдействаме на колегите от прокуратура, следствие, и да изясним начина, по който са печатани бюлетините и въобще не е ставало дума да блокират, да изнасят, категоричен бе той.

Просто те се обадиха на жандармерията да дойде да охранява тази макалатура и тоя производствен брак, който е горе складиран и който по договор ние с възложителя нямаме право да го изхвърлиме, да го унищожаваме преди края на изборния ден, допълни още той.

За да се отпечатат 350 хиляди бюлетини, първо трябва да има съответната хартия, допълнително - трябва да има печатари. Той Бончев или аз не може да отидеме двамата да отпечатваме, подчерта Иванов.

Междувременно стана ясно, че докато е отразявал събитията в Костинброд, екипът на ТВ 7 е бил нападнат от местни жители, сред които и привърженици на ГЕРБ.