България има интерес от бързо съставяне на новото легитимно правителство. ДПС ще обяви пред президента категоричната си позиция за свикване на Народно събрание на 21 май - празника на Свети Константин и Елена.

Това каза на влизане при президента лидерът на ДПС Лютви Местан, като уточни, че преди конституиране на 42 НС няма как да се отпуши процедурата за връчване на проучвателния мандат за съставяне на кабинет.

С това лидера на ДПС се приближи и до позициите на БСП и Атака, които също подкрепят въпросната дата.

По думите на лидерра на ДПС, изборите за 42-ро НС са били, освен за политическите сили, и избори „за" или „против" модела „Борисов - Цветанов".

„Огромна част от българите гласуваха против модела „Борисов - Цветанов", категоричен бе Местан. Българските граждани с вота си делегитимираха модела като носител на властта, но те не определиха и друга политическа сила като алтернатива, призна Местан и допълни: „Това ни изправя пред сложна политическа ситуация, в която трябва да решим въпроса за алтернативата на ГЕРБ. ГЕРБ не могат да останат на власт", категоричен бе лидерът на ДПС.

Намирането на алтернатива на проваленото управление на ГЕРБ минава през експертно правителство, отново подчерта Лютви Местан.

Пред държавния глава от ДПС са представили и допълнителен аргумент 42-то НС да се конституира на 21 май.
Според лидера на ДПС Лютви Местан е добре на „пресветлия 24 май да имаме легитимно избран председател на парламента". Председателят на парламента няма да е от ДПС, посочи той.

„Време е господин Борисов да се пренесе в реалността" - така Лютви Местан отговори на обвиненията на лидера на ГЕРБ, че 200 хиляди гласа на ДПС на тези избори са се прелели в БСП и затова двете формации се готвят да управляват заедно.
„Имаме сериозни основания да се притесняваме за състоянието на господин Борисов", заяви още Лютви Местан.

Той подчерта и че бъдещият премиер Пламен Орешарски ще посочи своите министри. ДПС няма да преговаря с „Атака", ще разговаря само с бившия финансов министър в кабинета „Станишев". С него от партията ще обсъдят програмата на бъдещото управление, ще дадат и своите предложения, заяви Местан.

Лютви Местан е категоричен обаче, че Пламен Орешарски ще срещне категоричната съпротива на ДПС, ако иска да отмени плоския данък.
От ДПС не изключват възможността за гласуване на програмен кабинет с таен вот в парламента.

Според Лютви Местан нелепи са обвиненията на Бойко Борисов, че ДПС иска да разцепи „Атака". Според него е точно обратното - ГЕРБ иска да разцепи националистите.

„Искането за касиране на изборите е действие на отчаянието на господин Борисов", посочи още Лютви Местан и припомни, че ЦИК е обявила, че няма нарушаване не деня на размисъл.