80.4% от българите смятат, че е правилно прокуратурата да поиска имунитета на бившия министър Цветан Цветанов, за да му повдигне обвинение, заради скандала с незаконните подслушвания.

Това сочи изследване на Сова Харис, проведено в телефонно интервю между 15-16 май 2013 г. сред 504 пълнолетни жители на големите градове на България, цитирани от БГНЕС. Изследването е на тема "Отношение към Прокуратурата на република България".

Според българите за да изясни истината, Цветанов трябва да се разследва.

23% от хората споделят мнението, че парламентарните избори на 12 май са били проведени честно. Това е позицията на всеки втори гласоподавател на ГЕРБ, на 15% от електората на Коалиция за България, на15% от гласувалите за други политически сили и на около 7% от негласувалите.

По-висок е делът на хората - 40%, които считат, че изборите не са били честни, имало е много нарушения, купен и даден чрез принуда вот. Любопитен е съставът на тази група: това са 54% от гласувалите за партии, които няма да бъдат парламентарно представени в новия парламент, 52% от негласувалите, 41% от хората, които отказват да посочат за кого са гласували на отминалия парламентарен вот, 39% от гласоподавателите на Коалиция за България и 19% от електората на ГЕРБ.

Според 56% о откритите в печатница в Костинброд 350 000 допълнителни бюлетини при акция на прокуратурата и ДАНС са предназначени за незаконно гласуване и манипулация на изборните резултати. Само 20% го определят като технически брак на печатницата, а 24% не могат да преценят.

88.1% от участвалите в изследването не са си променили мнението за кого да гласуват след скандала с намерените незаконни бюлетини в Костинброд, а 11,9% са го променили.

62,1% одобряват дейността на прокуратурата по случая с откритите в Костинброд допълнителни бюлетини, а едва 18,1% - не я одобряват.

51.6% от запитаните вярват на прокуратурата на България, докато само 14.3% на анонимните сигнали, изпратени до медиите.