Омразата към ГЕРБ обединява БСП, ДПС и Атака и те ще направят всичко възможно, за да съставят кабинет, въпреки различията, които имат.

Такава прогноза направи бившият икономически министър Делян Добрев в предаването Дикoff по Нова телевизия.

Според него тези три партии са наясно, че ако ГЕРБ е на власт, техният електорат ще се свие много.

Добрев призна, че тези 30 дни от кампанията са били много ужасни и е постигната целта на трите партии - ниска избирателна активност. Фактът, че малко хора отидоха до урните, по думите му, не е довел до промяна на статуквото, напротив влошило го е.

Искахме да направим повече, отколкото успяхме да направим на изборите, заяви Добрев и отчете, че е измерена 8% по-ниска избирателна активност.

Трите партии постигнаха това, което желаеха, но пострада най-много ГЕРБ. Хората се отвратиха от политиката и не излязоха да гласуват за ГЕРБ, добави още ексминистърът.

От ГЕРБ съвсем скоро ще предложат състава на новото правителство, но според Добрев най-вероятно то няма да бъде подкрепено, заради наблюдаваното обединение срещу партията на Бойко Борисов.

Все пак герберите ще коригират и една от грешките, допуснати при предходния им мандат - ще предложат отделни министри на икономиката, енергетиката и туризма. Предвижда се да има и министър на електронното правителство.

Засега единственото ясно име е това на Борисов, който отново ще се запъти към министър-председателския стол. Самият Добрев не е получавал предложение за министерски пост, но ако такова му бъде направено, той ще приеме, защото има самочувствието, че знае какво още трябва да се направи.

Запитан дали кабинетът „Борисов" е паднал жертва на руските интереси, Добрев заяви, че не е привърженик на теорията на конспирацията, но съвпаденията са прекалено много.

Ако си спомняте по време на протестите имаше едни мъже с качулки, които постоянно провокираха полицията. Протестите бяха една - две седмици, след като взехме решението да се откажем „Белене". След като подадохме оставка, пак имаше протести, но тези мъже с качулки ги нямаше, припомни Добрев и допълни, че в градовете с най-големите протести ГЕРБ са спечелили категорично.

По повод „Белене" той акцентира, че прекратяването на този проект е гаранция за финансовата стабилност на страната.

А БСП през цялата кампания обясняваха на хората, че ще правят „Белене", сега след като всичко свърши казаха на хората, че няма пари. И с Бургас - Александруполис е същото и там, заяви Добрев.

Той призна, че е имало много неща, за които не му е стигнало времето като министър. За всички нередности, които е засякъл е сигнализирал в прокуратурата. В тази връзка той отправи и лека критика към служебния министър на икономиката Асен Василев по повод изказванията му, че 40% от ВЕИ-тата и че един фотоволтаик е работил 32 часа.

Той го съобщи това и след това нищо не се чу. Ако има такова нещо, трябвало е да се внесе сигнал до прокуратурата. Такъв сигнал обаче няма - а това означава само едно - или не е вярно, или се прикрива някой, добави още ексминистърът.