„Убеден съм, че България има нужда от Парламент и правителство и съм сигурен, че политическите партии ще положат усилия и ще се отнесат сериозно към желанието на нацията да има отговорни парламент и правителство, което бързо да адресира належащите проблеми - коментира президентът Плевнелиев, който днес направи първа копка на строителството на обходния път на Габрово - 23-километрова отсечка, към която е и довеждащият път към бъдещия тунел под връх Шипка

„Вярвам, че в парламента ще бъдат поети всички необходими ангажименти и ще бъдат направени компромиси. Аз съм оптимист, защото проблемите пред нацията са ясни. Когато те са ясни, тогава би следвало и решенията да са ясни. Това означава, че не би трябвало да е трудно да се направи правителство. Дори да не е коалиционно", допълни още той, цитиран от Дарик. По думите му това е реална и изпълнима цел.

Не искам да задавам посоката на бъдещите разговори между политическите сили. Отнасям се с голямо уважение към парламентарната демокрация в България. Политическите сили трябва да преценят каква ще бъде формулата, защото те носят отговорността. Като президент ги подкрепям в техните усилия да съставят правителство, категоричен е Плевнелиев.

Според президента национално отговорно е да се състави бързо правителство, а национално безотговорно е да вървим към следващи избори. Народът си е дал тежката дума, смята още той. Аз не считам, че ситуацията е патова, независимо коя партия колко гласове има, добави още държавният глава.

С откриване обхода на Габрово приключи първата фаза от проекта. Втората предвижда изграждането на 3,2-километров тунел под върха и ще се строи през 2014-2020 г.

Общата дължина на довеждащия път и тунела е 10,549 км, а стойността на строителството на тунела е 150 милиона евро.

Сред най-силните аргументи за необходимостта от пътното съоръжение е по-пряката връзка на страните от Североизточна Европа през Румъния и България с пристанищата Александруполис на Бяло море, за връзка между автомагистралите „Хемус", „Тракия" и „Марица".

През тунела пътуването между Северна и Южна България ще се съкрати най-малко с 45 минути.
Тунелът ще направи пряка връзка между големи промишлени региони като Русе, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Севлиево, Габрово от Северна България с Пловдив, Стара Загора, Хасково, Казанлък - от Южна България.

Обходният път на Габрово е част от Трансевропейския транспортен коридор 9 - Букурещ - Русе - Димитровград - Александруполис, и е възлова точка при движението в посока Север - Юг.
Чрез него се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на България, обясниха от "Пътна инфраструктура".

Осигурили сме следващата, втората фаза на този проект да бъде приоритет на Оперативна програма "Транспорт" - 2014-2020 г., каза в Габрово президентът Плевнелиев.

Програмата ще има общо четири приоритета - тунелът под Шипка, магистралата "Хемус", скоростният път Видин - Ботевград и магистрала "Струма"- лот 3.