ГЕРБ спечели изборите, но изглежда ще загуби властта. Това е коментарът на социолога Румяна Бъчварова, бивш началник на кабинета на "Борисов" в предаването на БНТ "Животът и други неща". Според Бъчварова резултатът от изборите не дава шанс за стабилно бъдещо управление, а Бойко Борисов щял да се справи много добре с ролята на опозиционен лидер.

Румяна Бъчварова допуска, че и двата хода на ГЕРБ за касиране на изборите и за формиране на правителство на малцинството може да завършат с неуспех. Независимо от резултатите, обаче, тя е категорична, че партията задължително трябва да настояват за касиране на изборите.

"Имаше нарушаване на изборното законодателство и не може да няма, нито една политическа сила да не реагира на този факт. Независимо от това, дали то ще доведе до отменяне на изборните резултати", поясни тя.

За Румяна Бъчварова няма съмнение, че в новия парламент ГЕРБ е в изолация. Смята, че има договорка между другите три политически сили за това. Според нея голямото предизвикателство пред лидера на ГЕРБ сега е да намери начин да запази целостта на партията и подкрепата на хората. Убедена е, че Борисов без проблем ще се справи с ролята на опозиционен лидер.

"Мисля че това е най-присъщата роля на Борисов, най-ярката роля. Той я е играл, тя няма да е нова. Просто ще бъде на друга сцена - ще бъде в парламента. След всички роли, които Борисов смени, там, където отиде, мисля, че доста силно стои. Нямам съмнение и че като лидер на опозицията ще стои по този начин", убедена е Бъчварова.

Бъчварова няма категорично мнение кой е правилният ход за Цветанов. Според нея той работи много добре със структурите на ГЕРБ по места и ако се оттегли, това би било лош знак за партията. От друга страна отчита и натрупаните негативи към него. Смята, че Цветанов сам трябва да реши как да постъпи в тази ситуация.