С остра декларация Висшият съдебен съвет реагира на обвиненията срещу прокуратурата ни, изречени от наши политици.

ВСС определи като недопустимо казаното от Цветанов Цветанов във Велико Търново на 11-ти май по повод разкритията в Костинброд, че „българската прокуратура участва в сценарии за дестабилизация на страната".

По същия начин, заявява декларацията, пред средствата за масова информация, по повод конкретно досъдебно производство, действията на тази институция бяха определени като „национално предателство", извършващо се с цел „да бъде заличена информация в службите" за „безобразия", извършвани от самите разследващи.

Подобни квалификации представляват както политически опити за въздействие по отношение на започнати досъдебни производства, така и необосновани внушения, целящи уронване авторитета на органи на съдебната власт пред обществото.

Висшият съдебен съвет изразява своята подкрепа за действията, на българската прокуратура, извършени в съответствие със законовите й правомощия.
Такова е било и ще бъде становището ни при всеки опит съдебната власт да се определя като „дестабилизираща" и да бъде въвличана в сценарии на политически сили, завършва декларацията на ВСС.