Първа присъда за купен глас в Бургаско. Районният съд в морския град осъди двама мъже за изборна търговия в град Камено, съобщи БНТ. Двамата са договорили, а след това единият от тях платил на други хора да гласуват за партия "Лидер" на изборите на 12 май. На някои са предлагани нищожни суми, за да пуснат гласа си. Въпреки това сделката става.

Организатор на търговията с гласове в Камено е Стефан Славов. Той е родом от града, но не живее там. Вечерта преди вота отишъл в заведението на другия обвиняем - Тодор Ходжев, в Камено. Там двамата уговорили покупко-продажбата на гласовете. Тодор привлякъл за престъпната кауза други свои съграждани. Стефан им платил по 15 лева на глас. На някои дал повече, защото обещали да уговорят и семействата си да гласуват за "Лидер".

15 лева взел и Тодор. Заради това, че е взел парите и е склонил и други да го направят, той днес се споразумя с прокуратурата и получи 6 месеца условно с три години изпитателен срок. По-тежка е присъдата за Стефан Славов. Той беше осъден на пробация за 3 години и глоба от 9 хиляди лева. Стефан е стар познайник на органите на реда. Веднъж вече е осъждан условно за трафик на жени с цел сексуална експлоатация.

Разследващите не са стигнали до информацията дали хората, на които е платено да гласуват, наистина са го направили, защото по закон са длъжни да пазят тайната на вота.

"Засега по само едно от седемте образувани дела за търговия с вот има ефективно наказание. Срещу купувача на гласове от Поморие също има изготвен обвинителен акт. По останалите пет досъдебни производства все още се разследва и засега няма привлечени обвиняеми лица", поясни Красимира Кателиева - говорител на Окръжната прокуратура в Бургас.

Разследващите са единодушни, че разкриването на част от схемите за изборна търговия са свили избирателната активност и то точно в районите, в които хората са склонни да продадат гласа си.