Датата, за която е постигнат консенсус с всички политически лидери на парламентарно представените партии за свикване на Народното събрание, е 21 май, обяви президентът Росен Плевнелиев.

След срещите с лидерите на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака" държавният глава заяви на брифинг, че предлага датите 21 май или 23 май, като пълно съгласие е постигнато за първата от тях.

„От мен като президент се очаква да действам, не да протакам, да търся консенсус всички, конструктивен диалог, а не да се заигравам с един или друг политически субект", заяви държавният глава.

Малко по-късно от "Дондуков" 2 съобщиха, че президентът Плевнелиев е подписал указ, с който свиква 42 НС на 21 май в 10 часа.

Припомняме, изборите на 12 май отредиха в новия парламент да влязат четири партии - ГЕРБ с 97 депутати, БСП с 84, ДПС с 36 и Атака - 23.

България се нуждае от работещо Народно събрание, категоричен е държавният глава. На 21 май в парламента президентът ще направи обръщение към нацията и новите депутати.

От-тук нататък предстои много работа, увери той. Плевнелиев обеща процедурата по връчване на проучвателните мандати за съставяне на кабинет да е след първото заседание на новото НС.

Държавният глава призова към отговорно отношение и изтъкна, че никой няма да спечели от партийни битки. Той е убеден, че е постижима цел постигането на консенсус по актуалните и наболели проблеми на хората.

Росен Плевнелиев призова новият парламент да излезе с нарочна декларация за приоритетите на 42-то Народно събрание, като това трябва да стане преди президентът да връчи мандата на първата политическа сила за съставяне на правителство.

Държавният глава е категоричен, че са ни нужни работещи институции. Той още веднъж увери, че в президентството няма да се водят преговори за съставяне на кабинет. Тук формули няма да се раждат и тук правителства няма да се съставят, категоричен бе той.

По повод намерението на ГЕРБ да сезира КС с искане за касиране на вота, Плевнелиев увери, че това е право на партията. Той обаче ще продължи да работи напред, а няма да протока до произнасянето по жалбата от съда.

Държавният глава увери, че преди да връчи първия проучвателен мандат ще изслуша всички лидери на парламентарно представените партии за визиите им за пътя, по който трябва да върви страната.

Той се въздържа от еднозначен отговор за мнението му за изказването на Борисов, че са нужни нови избори, за да влязат и по-малки партии в парламента.

Президентът допълни, че ще продължи да спазва конституцията. Конституцията е нашият фундамент в турбулентни времена, подчерта той.