Ще започнем нови политически консултации веднага с всички партии от център-дясно. 42-ото Народно събрание сега стои само на един крак. Няма го представителството на център-десните партии и затова животът на парламента ще е кратък.

Tова каза в предаването „Неделя 150" председателят на НДСВ Христина Христова.

"Обръщам се към всички партии, които имат близки идеологии от център-дясното пространство като СДС, ДСБ, ДБГ и други по-малки партии, които заедно бяхме подкрепени от близо 15% от гласувалите на последните избори. Нека да загърбим вождизма, личните си отношения и дребните различия и да създадем силна обединена алтернатива. Нека не се водим от минали грешки и амбиции, а да се обърнем към бъдещето. Нашите избиратели, около 1.5 млн. български граждани с демократични и либерални идеи, останаха непредставени в НС и ние сме длъжници към тях", апелира Христова.

Според председателя на НДСВ това НС няма да може да изпълни ярко дясната програма „Орешарски" чрез ясно ляво правителство. Кой ще гарантира изпълнението на такава програма, след като ГЕРБ е подчертано популистка партия, коментира още Христова, допълвайки, че в новия парламент няма представена дясна или центристка партия.

Според нея обаче е по-добре програмният кабинет да започне работа, отколкото да се провеждат нови избори сега.

"Не знам дали това правителство ще може да изкара и една година", прогнозира Христова и посочи, че спешно нещо, което до три месеца трябва да се приключи, е антимонополното законодателство. По думие й са нужни спешните законодателни мерки в две посоки - контрол над монополите и насърчаване на инвестициите. Тези две посоки на законодателството може да се справят с бедността у нас според Христина Христова.