Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е припомнил 30-ата годишнина от рухването на комунизма, като е настоял страните от Централна и Източна Европа да се противопоставят на намесата на Русия и Китай, съобщава "Асошиейтед прес".

Говорейки в словашката столица Братислава, Помпео заявил, че Китай и Русия представляват двойна заплаха за придобивките на демокрацията и свободния пазар, постигнати след падането на Берлинската стена през 1989 г.

По думите му, посткомунистическите страни били особено уязвими за китайските и руските хищнически инвестиции и политическа намеса. За борба с тази заплаха той увери, че САЩ са поели ангажимент да засилят ангажимента си в региона чрез споразумения за сътрудничество в областта на отбраната и програми за обмен.

Помпео към Орбан: Путин забива клин

Помпео към Орбан: Путин забива клин

САЩ разтревожени за целостта на НАТО

"Искам да се уверя, че словашкият народ разбира, че Америка е ангажирана, ние се върнахме", отбеляза той по време на кратка церемония пред мемориала "Порта на свободата", който се намира на бреговете на река Морава на словашката граница с Австрия и който възпоменава 400-те души, убити на границите с бившата Чехословакия, докато са се опитвали да избягат отвъд Желязната завеса между 1945 и 1989 г.

"Тези отношения бяха изградени върху споделени ценности и сега трябва да ги поддържаме върху същите тях, особено след като руската агресия подкопава свободата на този континент, но също и срещу Китай, който потиска хората, докато разширява влиянието си в чужбина", подчертал американският държавен секретар, допълвайки: "Трябва да подновим ангажимента си към нашите ценности отново и отново и отново поколение след поколение, за да гарантираме, че те продължават да живеят."

Помпео е в Словакия на втората си спирка от европейското си турне от пет страни, което започна в Унгария и ще го отведе до Полша, Белгия и Исландия.