Несериозно е да се мисли, че Русия е изпратила агенти в България, за да отровят бизнесмена Емилиян Гебрев. Такава теза изказа бившият директор на Национална служба "Сигурност" генерал Иван Чобанов.

"Кокошкарска е цялата история, не стои сериозно... Убеден съм, че службите работят и по версии източникът да е в България. От тук трябва да се търсят нещата, не толкова външна намеса. Всеки случай, колкото и да е маловажен - ако има начин да се разиграе в голямата политика, той се разиграва. Както е в случая - всеки го разиграва за неговите цели и интереси и в зависимост от това кой му плаща", категоричен беше Чобанов.

Според него е очевидно, че в момента се разиграва атака срещу Русия и се цели да се извадят колкото се може повече аргументи за руско вмешателство.

Иначе всичко, по думите му, тръгнало от британски сайт за разследваща журналистика, след което информацията била разпространена и в други медии. Това било цяла кампания, в която впоследствие се включила и държава - България.

"Не случайно този случай съвпадна с обвиненията за хибридни атаки, за вмешателство в избори и ред други неща", добави Чобанов.

Всички версии за отравянето на Гебрев са възможни за МВР

Всички версии за отравянето на Гебрев са възможни за МВР

Образувано е производство за опит за убийство срещу неизвестен извършител

На въпрос дали има сходство между случая "Скрипал" и този с Гебрев генералът заяви: "Сходство има в политическото говорене и в пропагандния смисъл. Сходството, което излиза на повърхността като явление, е, че като опорни точки се повтаря Скрипал, Гебрев, руски служби, отрови и т.н. Това остава и в масовото съзнание и това е целта - да се говори, да се говори, а каква е истината - едва ли ще излезе някога".

Според Чобанов на този етап българските служби са си свършили работата, но не винаги това в оперативната дейности можело да излезе всичко по даден случай.
По думите на експерта българските служби имат ресурса да противодействат, ако има нещо конкретно.

Бойко Ноев убеден, че властите прикриват отравянето на Гебрев

Бойко Ноев убеден, че властите прикриват отравянето на Гебрев

По думите му Гебрев не е отровен в ресторант, а там е припаднал