"Свидетел съм по разследването, бях до леглото на бизнесмена Емилиян Гебрев във ВМА. Българските власти прикриват този случай и трябва да ги дърпаш с танк, за да свършат нещо." Това заяви пред bTV бившият министър на отбраната Бойко Ноев.

"Факт е, че руски граждани са извършили отравянето на Гебрев", категоричен е бившият военен министър. Той призова хората да не вярват на това, което говорят властите, защото те прикриват случая.

Гебрев, синът му и останалите са отровени поотделно и на различни места, сигурен е Бойко Ноев.

Службите разследват отравянето на Гебрев
Обновена

Службите разследват отравянето на Гебрев

Руският агент "Федотов" идвал три пъти в България

Припомняме, преди две седмици вестник "Капитал" написа, че Гебрев е отровен с вещество, подобно на "новичок".

Британският сайт за разследваща журналистика Bellingcat е установил, че трети агент на руското военно разузнаване, който е бил във Великобритания по време на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал с новичок през март 2018 г., е пристигнал в България няколко дни преди отравянето на Гебрев.

Третият заподозрян е 45-годишният с агентурно име "Сергей Вячеславович Федотов", който според Bellingcat е високопоставен служител на ГРУ.

Както при другите двама заподозрени по случая "Скрипал", агентите "Александър Петров" (истинско име Александър Мишкин) и "Руслан Боширов" (Анатолий Чепига), агентурното име на "Федотов" е създадено през 2010 г., като преди това няма никакви свидетелства за съществуването на такава личност.

"Федотов" е установен първо от руската медия "Фонтанка".

Емилиян Гебрев отровен от трети руски агент, заподозрян по случая „Скрипал”

Емилиян Гебрев отровен от трети руски агент, заподозрян по случая „Скрипал”

Третият заподозрян е 45-годишният с агентурно име Сергей Вячеславович Федотов

Bellingcat и разследващите им партньори от The Insider (Русия) са проследили движението на "Федотов" от 2010 г. до посещението му в Лондон през март 2018 г. През тези години той е пътувал в Европа, Азия и Близкия изток, често до горещи точки дни при преди да излезе голяма новина в медиите.

Агентът пътувал до България през април 2015 г., но се откроява с поразяваща прилика с обстоятелствата около отравянето на Скрипал през март 2018 г.

На 24 април 2015 г. "Сергей Вячеславович Федотов" пристигнал в Бургас с полет от Москва. Той е трябвало да се върне в руската столица седмица по-късно, 30 април, с полет от София. Но той не се качил на самолета. Вместо това агентът се появил късно вечерта на 28 април на летище "Ататюрк" в Истанбул и в последния момент закупил билет за полет до Москва.

Тук се наблюдава известно разминаване между данните, изведени от главния прокурор Цацаров, и тези на Bellingcat.

Борисов говори с Ема Хопкинс за Гебрев

Борисов говори с Ема Хопкинс за Гебрев

Срещата е започнала в 9 часа

По-рано същия ден, 28 април, Емилиян Гебрев е хоспитализиран, след като припаднал в София. По същото време синът му и един от представителите на компанията му се разболяват внезапно. Тримата са хоспитализирани със симптоми на тежко отравяне. Състоянието на Гебрев рязко се влошава и той изпада в кома. Лекарите предполагат, че отровата е поета на същия ден или няколко дни по-рано. Но лекарите не успяват да установят отровата.

Ноев е съгласен с две от сюжетни линии в думите на главния прокурор Сотир Цацаров, свързани с интересите на руски кръгове и техните помагачи.

"Русия има интереси да закрие българската оръжейна индустрия, но как е възможно българската държава да допуска да се случва подобно нещо", надоумява експертът по национална сигурност.

По думите му зад фирмата от руски кръгове стои ключът за отравянето, но властите отказват да разследват случая.

Бойко Ноев има няколко коментара за вчерашното изявление на главният прокурор, който заяви, че няма основание да се мисли, че от българските власти са прикривали случая, но бившият министър на отбраната не смята така.

"На мен ми стана тъжно за Цацаров как той говореше за салати, рукола, които не са за един главен прокурор", коментира Ноев.

анкета

За случая "Гебрев"

Виж резултати

Властите ще го разследват докрай 5.6%

Да се наеме чужда фирма 7.8%

Това е частен случай 14.2%

Ще се прикрие 36.0%

Не ме интересува 36.4%

По думите му никога тримата отровени не са били на едно и също място, а Гебрев не е отровен в ресторанта, там е припаднал. Освен това Гебрев не пие кафе, посочи Ноев.

Той припомни, че бизнесменът Емилиян Гебрев е написал писмо от октомври миналата година, но българските власти не са предприели нищо, а са продължили войната срещу него.

Случаят с Гебрев поражда въпроси към българските служби

Случаят с Гебрев поражда въпроси към българските служби

Ивайло Калфин и Александър Йорданов ги задават