Службите разследват отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев.

Това стана ясно на брифинг в Министерски съвет, след срещата на премиера Бойко Борисов и посланика на Великобритания у нас Ема Хопкинс по казуса.

На брифинга присъстваха още главният прокурор Сотир Цацаров, шефът на МВР Младен Маринов и горните двама.

По думите на Хопкинс българските и британските служби вече няколко месеца работят по случая за отравянето на Гебрев.

В хода на брифинга официално беше потвърдена информацията, че руският агент с агентурно име "Сергей Вячеславович Федотов" е бил в България няколко дни преди българският предприемач да се разболее сериозно след отравяне с неустановено вещество. 

Емилиян Гебрев отровен от трети руски агент, заподозрян по случая „Скрипал”

Емилиян Гебрев отровен от трети руски агент, заподозрян по случая „Скрипал”

Третият заподозрян е 45-годишният с агентурно име Сергей Вячеславович Федотов

Главният прокурор Цацаров заяви, че британските власти са обявили трима служители на руските специални служби, които считат за замесени в случая "Скрипал". Двама от тях се подозират като преки извършители, един от тях, под името Сергей Вячеславович Федотов, се подозира като помагач.

При извършването на съответните проверки и действия по разследването е установено, че за период от 10 години първите двама не са влизали на българска територия. Установено е обаче, че третият е пребивавал на българска територия.

Федотов е влизал в България 3 пъти.
Първият път - със самолет на 5 февруари 2015 година. Той излетял обратно отново със самолет от Аерогара София на 22 февруари.
Вторият път - отново със самолет каца на Аерогара Бургас на 24 април 2015 година. Напуска България на 28 април 2015 година в 20.21 минути отново със самолет.
Третото влизане на Федотов в България е на 23 май 2015 година със самолет през Аерогара София. Този път обаче руснакът не се прибрал със самолет от България. На 29 май 2015 година той заедно с друг руски гражданин е напуснал страната с лек автомобил в посока Република Сърбия.

На 28 април 2015 година г-н Емилиян Гебрев, след вечеря с партньори от чужбина, се е почувствал изключително зле, след което е откаран за лечение в Медицинска академия.

При едно от пътуванията на руснака е налице съвпадение с датата на отравянето на Гебрев.

"До настоящия момент прокуратурата, МВР и ДАНС работят основно по установяване на маршрута, ако мога така да се изразя, на руския гражданин. Установяват се всички моменти от неговото пребиваване на българска територия, които са свързани с отсядане в хотели, ползване на превозни средства, контакти с български граждани, като е събрана значителна по обем информация", каза цацаров. 

"На 11 октомври 2018 година до мен постъпи писмо от г-н Гебрев на официална бланка на компанията "Емко", в което писмо дословно той заявява следното: "През месец март тази година във Великобритания бе извършено покушение срещу Скрипал и неговата дъщеря, което придоби широка международна известност. Имам основание да считам, че отровата, която бе използвана в нашия, българския случай, и която не бе напълно идентифицирана през 2015 година, е от семейството на новичок", посочи главният прокурор и допълни, че искането на Емилиян Гебрев е да бъде разпоредено възобновяване на процесуалните действия, като бъдат информирани за това британските, а по възможност и други компетентни органи.

Още следващия ден, 12 октомври, Цацаров изискал от СДВР спряното досъдебно производство. На 15 октомври разследването е било възстановено с постановление на Софийска градска прокуратура (СГС).

До настоящия момент са проведени 13 разпита на свидетели. На 16 октомври Гебрев за първи път дава пред разследващите информация, че непосредствено след инцидента той е поръчал изследване във финландска лаборатория, което е било заплатено от самия него.

"До тогавашия момент момент, 16 октомври 2018 година, по досъдебното производство по никакъв начин не е било известно, че изследване на проби от кръв и урина са били извършвани от такава финландска лаборатория."

Прокуратурата незабавно изискала от ВМА резултатите от това изследване.

Цацаров: "След възобновяването по досъдебното производство е издадена европейска заповед за разследване, която е адресирана до съответните компетентни британски власти." На тях е представена пълната документация от медицинските изследвания и от провежданите от нас експертизи. Въпросът бил дали отровата, с която е отровен Гебрев, е подобна на новичок.

"От тогава досега се работи в пълно сътрудничество и координация с британските служби. На тях е осигурен пълен достъп до всички документи и материали по делото и резултатите от всички действия по разследването."

"По делото работи български съвместен екип за разследване. Мога да ви уверя, че той работи в пълна координация с британския екип за разследване по случая "Скрипал". Така че всякакви твърдения и внушения за бездействие при разследването всякакви твърдения и внушения за това, че случаят е бил оставен настрани и по него не се е работило от българските служби и българската прокуратура, са меко казано не отговарят на истината.

Борисов говори с Ема Хопкинс за Гебрев

Борисов говори с Ема Хопкинс за Гебрев

Срещата е започнала в 9 часа

Припомняме, преди две седмици вестник "Капитал" написа, че Гебрев е отровен с вещество, подобно на "новичок".

Британският сайт за разследваща журналистика Bellingcat е установил, че трети агент на руското военно разузнаване, който е бил във Великобритания по време на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал с новичок през март 2018 г., е пристигнал в България няколко дни преди отравянето на Гебрев.

Третият заподозрян е 45-годишният с агентурно име "Сергей Вячеславович Федотов", който според Bellingcat е високопоставен служител на ГРУ.

Както при другите двама заподозрени по случая "Скрипал", агентите "Александър Петров" (истинско име Александър Мишкин) и "Руслан Боширов" (Анатолий Чепига), агентурното име на "Федотов" е създадено през 2010 г., като преди това няма никакви свидетелства за съществуването на такава личност.

"Федотов" е установен първо от руската медия "Фонтанка".

Bellingcat и разследващите им партньори от The Insider (Русия) са проследили движението на "Федотов" от 2010 г. до посещението му в Лондон през март 2018 г. През тези години той е пътувал в Европа, Азия и Близкия изток, често до горещи точки дни при преди да излезе голяма новина в медиите.

Агентът пътувал до България през април 2015 г., но се откроява с поразяваща прилика с обстоятелствата около отравянето на Скрипал през март 2018 г.

На 24 април 2015 г. "Сергей Вячеславович Федотов" пристигнал в Бургас с полет от Москва. Той е трябвало да се върне в руската столица седмица по-късно, 30 април, с полет от София. Но той не се качил на самолета. Вместо това агентът се появил късно вечерта на 28 април на летище "Ататюрк" в Истанбул и в последния момент закупил билет за полет до Москва.
Тук се наблюдава известно разминаване между данните, изведени от главния прокурор Цацаров, и тези на Bellingcat.

По-рано същия ден, 28 април, Емилиян Гебрев е хоспитализиран, след като припаднал в София. По същото време синът му и един от представителите на компанията му се разболяват внезапно. Тримата са хоспитализирани със симптоми на тежко отравяне. Състоянието на Гебрев рязко се влошава и той изпада в кома. Лекарите предполагат, че отровата е поета на същия ден или няколко дни по-рано. Но лекарите не успяват да установят отровата.

Случаят с Гебрев поражда въпроси към българските служби

Случаят с Гебрев поражда въпроси към българските служби

Ивайло Калфин и Александър Йорданов ги задават