Движение "България на гражданите" е изпратило писмо до посолството на Кралство Великобритания с искане за международно разследване на случая с отравянето на български бизнесмен Емилиян Гебрев, сина му и още един човек.

Случаят наподобява опита за убийство на Сергей Скрипал и дъщеря му в Англия, посочват от ДБГ и подчертават, че вече 4 години българската държава отказва да стигне до отговора. Освен това, напомнят от ДБГ, нито едно убийство на знаков бизнесмен през последните години не е било разкрито.

Всички версии за отравянето на Гебрев са възможни за МВР

Всички версии за отравянето на Гебрев са възможни за МВР

Образувано е производство за опит за убийство срещу неизвестен извършител

От Движение "България на гражданите" изказват недоумение, че главният прокурор и разследването се занимават със съставките на салатата на Гебрев, вместо да проверят лицето, което се е опитало чрез офшорно дружество да придобие фирмата на отровения бизнесмен. Също така от Движението напомнят, че преди години министърът на икономиката се е опитал да отнеме собствеността на същата военна компания чрез национализация.

Освен въпроси за веществото и пребиваването на руския агент в страната, от ДБГ питат още дали отравянето е част от опита за отнемане на едно от най-големите оръжейни дружества, както и имат ли други държави интерес да ликвидират българския военно-промишлен комплекс?

"Считаме, че с имитиацията на действия министър-председателят Борисов хвърля огромна сянка върху имиджа на България като суверенна правова страна. Нещо повече - ако не се стигне до истината, ще се засилят съмненията за съпричастност на правителството към извършваните престъпления", посочват от ДБГ.

Службите разследват отравянето на Гебрев
Обновена

Службите разследват отравянето на Гебрев

Руският агент "Федотов" идвал три пъти в България

ДБГ счита, че държава, в която остава без последствия опит за враждебно придобиване на стратегически бизнес за милиони от лица, които вече са ликвидирали бизнеси за милиарди, е не европейска, а криминална държава.

Това е поредното доказателство за пълния разпад на държавността у нас, което отблъсква чуждестранните инвеститори и оставя България в сенчестата страна на картата на Обединена Европа, заявяват още от Движението.

анкета

За случая "Гебрев"

Виж резултати

Властите ще го разследват докрай 5.6%

Да се наеме чужда фирма 7.8%

Това е частен случай 14.2%

Ще се прикрие 36.0%

Не ме интересува 36.4%

Припомняме, че малко преди да се разпространи новината за отравянето на Гебрев, бизнесменът се сдоби с прецизирано обвинение за закупуването на "Дунарит" през 2015 година. От своя страна обаче Емилиян Гебрев заяви, че е убеден, че се опитват да придобият бизнеса му.

От своя страна зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че военният завод е актив на "Корпоративна търговска банка" и НАП и КПКОМПИ би трябвало да имат интерес да го придобият.

Кризата около собствеността на оръжейния бизнес беляза лятото е есента на 2017 година, когато бяха отнети лицензите на военния завод "Емко". След няколко протеста пред Министерски съвет и поредица от срещи, включително и с премиера Бойко Борисов, лицензите бяха възстановени. Преди това НАП и МВР претърсиха офиси на "Емко" с издирване на акции на "Дунарит". 

Проверяват отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев

Проверяват отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев

На Коалиционен съвет обсъждат концепцията на Каракачанов за ромите