"Добре преминаха срещите с премиера", коментира собственикът на предприятието "Емко" Емилиян Гебрев пред БТВ.

По думите на Гебрев Борисов е фиксирал проблеми като допуснати грешки от "Емко", от Министерство на икономиката, държавна администрация.

Възстановиха и договорите на "Емко"

Възстановиха и договорите на "Емко"

Собственикът Емилиян Гебрев благодари на премиера

"Не бива да се търсят винаги грешки", обясни Емилиян Гебрев и добави, че ако се концентрира в това кой е виновен, няма да е възможно да се развива.

"Умишлено или несъзнателно Борисов е бил подведен", категоричен е Гебрев. Той не отрече Борисов да е бил подведен от министъра на икономиката Емил Караниколов.

Грешката от страна на министър Караниколов била, че той се впуснал в защита само на едната страна - на държавния сектор. "Моята грешка е, че съм бил твърде мек и че твърде късно съм се обърнал към Борисов", заяви Гебрев. Той обясни, че след като е взел решение официално да придобие "Дунарит" са последвали съдебни процеси с няколко компании.

За Караниколов протестите на служителите на Емко приличат на рекет

За Караниколов протестите на служителите на Емко приличат на рекет

Той очаква ръст на икономиката от 4%, а доходите в частния сектор се увеличават до 9,9%.

"Не е имало каквито и да е било договорки", това коментира за разговора си с премиерът, Емилиян Гебрев. Уговорката им е, че за "Емко" се връща статусът от преди 24 май, а собствеността на "Дунарит" да се решава по законен съдебен път.

"Тяхното място не е на площада", коментира Гебрев протестите. "Моето място е в канцеларията, а тяхното до струга", допълни още той.

Гебрев отново акцентира, че между него и премиерът Борисов няма сключвани никакви договорки.

Припомняме, преди няколко месеца лицензът на оръжейния завод "Емко" беше замразен заради констатирани нарушения при съхраняването на боеприпаси и взривни вещества.

Служителите от военния завод "Емко" протестират

Служителите от военния завод "Емко" протестират

Министър Караниколов уверява, че ще се възстанови търговския лиценз, след отстраняване на проблемите

През август работници от завода се събраха и протестираха. Тогава министърът на икономиката Емил Караниколов увери протестиращите, че ще последва проверка и при отстраняване на констатираните нарушения при съхраняване на боеприпаси и взривни вещества търговският лиценз ще бъде възстановен. В последствие протестите на работниците продължиха.

В края на миналата седмица лицензът за търговия на "Емко" бе възстановен.

Работниците обаче излязоха и в понеделник отново на протест в София.

Техният протест бе причина премиерът Борисов да закъснее за Консултативния съвет по национална сигурност, който се оказа провален заради липса на кворум.

Борисов закъсня за КСНС заради гневните работници на "Емко"
Обновена

Борисов закъсня за КСНС заради гневните работници на "Емко"

Едва след приключване на разговорите премиерът влезе на "Дондуков" 2

Собствениците, управата и работниците от "Емко" настояха освен лиценза да си получат обратно и договорите, прехвърлени към ВМЗ във времето, когато заради нарушения на безопасността, бяха лишени от лиценз.

Министър Караниколов пък посочи преди дни, че след като лицензът е върнат, "Емко" може да прави каквото иска с продукцията си, а протестите на работниците от "Емко" той определи като "рекет" към държавата.