Протестът на работещите в "Емко" приключи със закана за нов протест, ако не бъдат решени проблемите с договорите. Представители на Инициативния комитет, заедно със собственика на предприятието Емилиян Гебрев се срещнаха с министър-председателя Бойко Борисов и с икономическия министър Емил Караниколов.

Борисов закъсня за КСНС заради гневните работници на "Емко"
Обновена

Борисов закъсня за КСНС заради гневните работници на "Емко"

Едва след приключване на разговорите премиерът влезе на "Дондуков" 2

След срещата Димитрина Маркова, финансов директор на "Емко", заяви, че г-н Борисов е изслушал и двете страни и се е запознал със ситуацията.

"Премиерът разпореди утре да се реализира работна среща в държавната "Кинтекс", чийто принципал е министърът, да се изяснят всички казуси и да му се докладва. След утрешното решение на нашите проблеми с нашите договори, ако не се върне изходната ситуация към май месец, когато започна атаката към нас по най-разумния начин за държавата и за нас работещите в "Емко", протестите ще продължат", заяви Маркова.

Така за сряда Инициативният комитет, чиито представител е Димитрина Маркова, планира нов протест, който се очаква да бъде още по-масиран и от този, провел се в петък 6-ти октомври. "От утрешното дипломатично решение на министър Караниколов ще зависи дали протестите ни ще продължат", заяви Маркова.

За Караниколов протестите на служителите на Емко приличат на рекет

За Караниколов протестите на служителите на Емко приличат на рекет

Той очаква ръст на икономиката от 4%, а доходите в частния сектор се увеличават до 9,9%.

Емилиян Гебрев, собственик на "Емко" посочи, че прехвърлянето на договора от "Емко" към ВМЗ "Сопот" е проблем на държавата. "Това не е наш проблем, а на този, който го е прехвърлил този, който го е прехвърлил, той да си го върне. Това си е проблем на министъра", посочи Гебрев.

Той настоя за принципно разрешаване на казуса и отново припомни, че частната собственост според Конституцията е неприкосновена.

На въпрос, как ще коментират проверките на НАП, Гебрев посочи: "Когато някой ги праща - те какво да правят - проверяват". "Ако всичко се върне на изходна позиция май месец - ние ще си понесем всички загуби, без да имаме каквито и да било претенции", заяви Гебрев.

Той коментира въпроса дали биха си потърсили правата пред съда.

На въпрос дали продължават да искат оставката на Караниколов, Гебрев посочи, че това е въпрос на морал и вътрешно разбиране. "Аз, ако съм на негово място, след такъв скандал, след такива груби грешки, за да си запазя честта и достойнството - на часа и секундата, аз бих си я подал".

От пресцентъра на МС съобщиха, на среща протестиращите работници в оръжейния завод "Емко" лично изложиха пред премиера Борисов позицията си.

"Винаги съм бил на мнение, че трябва да се изслушват страните и да се намери решение в диалог", е посочил премиерът.

Според съобщението е било възприето предложението на Борисов още днес да започнат преговори между ръководството на предприятието и Министерството на икономиката за изчистване на спорните въпроси около сключените от "Емко" договори.