Офицерът от руското ГРУ Денис Сергеев, за когото се предполага, че е отровил бизнесмена Емилият Гебрев, е свързан с армията "Вагнер", с опита за преврат в Чрена гора и с редица други операции на ГРУ.

Сайтът The Insider, който работи съвместно с Bellingcat, разкрива нови подробности от дейността и биографията му.

Всъщност изданието пише за отравянето на Гебрев от Сергеев като за факт, не като за предположение.

Маскиран мъж е опитал да влезе с взлом в дома на Гебрев

Маскиран мъж е опитал да влезе с взлом в дома на Гебрев

Запис от камерите е предоставен на полицията…

Припомняме, по рано Сергеев, с псевдоним "Сергей Федотов" беше идентифициран като трети участник в покушението в Солсбъри срещу Сергей и Юлия Скрипал с нервнопаралитичното вещество "новичок".

Той е бил в контакт и с други служители на ГРУ, свързани с участниците в опита за преврат в Черна гора, както и с частната армия "Вагнер" на приближения до Владимир Путин бизнесмен Евгений Пригожин. Контактите му предполагат, че се е интересувал от оръжейни доставки за Сирия.

Както и другите двама отровители на Скрипал - Чепига и Мишкин, Денис Сергеев също е младеж от село. Израснал е в казахския Ушарала - днес град, а по онова време село, обкръжено от военни части. През 1990 г. е завършил военно училище, след това е продължил кариерата си във въздушно-десантните войски. Служил е в 108-и гвардейски парашутно-десантен полк, базиран в Новоросийск.

Участвал е в операции в Дагестан и във втората чеченска кампания. През 1999 г. е ранен, след което е предложен за държавна награда - тогава е бил капитан, командир на рота.

В началото на новото хилядолетие се прехвърля в Москва, където постъпва във военната академия, подготвяща кадри за Главното разузнавателно управление на Русия - ГРУ.

The Insider отбелязва, че отравянето на Скрипал и Гебрев далеч не са единствените операции, в които е участвал.

"Любопитно е например, че Федотов е бил в Каталуния непосредствено преди референдума за отделянето й, както и във Великобритания преди референдума за Брекзит." - отбелязва изданието като посочва, че към момента няма потвърждение за ролята му в тези събития.

Други факти обаче са установени със сигурност. Той е пътувал с истинското си име до Петербург с човек, чиято кола е регистрирана на адрес на ГРУ. Правото за ползване на въпросната кола принадлежи на служителя на ГРУ Владимир Моисеев - един от организаторите на опита за преврат в Черна гора.

Друг спътник на Сергеев е летял най-малко четири пъти заедно с Едуард Шишмаков - вторият основен участник в черногорската афера. Този втори спътник е летял също редовно до Краснодар заедно със наемници от армията "Вагнер", чиято база се намира точно в този град. Паспортите на наемниците от Вагнер са от същата серия, както тези на служителите на ГРУ.

Bellingcat: Един и същи орган издава паспорти на армията „Вагнер“ и руския Генерален щаб

Bellingcat: Един и същи орган издава паспорти на армията „Вагнер“ и руския Генерален щаб

Данните са от самолетните полети…