Наемниците от руската частна армия "Вагнер" получават паспортите си от същата служба, която издава документите на служителите от Главното управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия, съобщи разследващата група Bellingcat.

На 28 февруари Службата за сигурност на Украйна публикува списъци с имената, рождените дати и номерата на паспортите на предполагаеми наемници от "Вагнер", напомня Дойче веле. Данните са получени от списъците на пътниците от самолетите на руското военно министерство. Паспортите на всички пасажери са издадени от управление ФМС 770001.

Според информация на Bellingcat, това управление издава паспорти или на привилегировани лица срещу подкуп, или на служители на силовите структури.

Екипът на разследващата група е проверил номерата на паспортите, използвайки база с данни от полетите по вътрешните линии в Русия. От 11 опита те са открили в базата 7 имена от списъка, огласен от украинската страна - по номерата на личните им документи, по рождените дати или по трите имена. Седмината пасажери са пътували за едно и също място - летището на Краснодар, посочват от Bellingcat.

На половин час път от летището се намира селището Молкино, където е разположена база на армията "Вагнер".

Наемници от руските частни армии подадоха в Хага иск срещу шефовете си

Наемници от руските частни армии подадоха в Хага иск срещу шефовете си

Отвеждали чрез измама в зони на бойни действия…

От разследващата група посочват, че информацията, която са получили, косвено потвърждава изводите на Службата за сигурност на Украйна, че лицата, чиито данни е разкрила, са наемници от "Вагнер".

Най-малкото е ясно, че сътрудници на "Вагнер" са получили паспортите си от същия орган, който издава документи на служителите на Главното управление на Генералния щаб на руската армия, отбелязват от Bellingcat. Подобно масово издаване на документи може да стане само при активното одобрение на държавните органи, подчертават от разследващата група.

Убитите в ЦАР руснаци не контактували с посолството заради връзката на Кремъл с „Вагнер“

Убитите в ЦАР руснаци не контактували с посолството заради връзката на Кремъл с „Вагнер“

Смятали да снимат златни мини…