Убитите в ЦАР руски журналисти са Орхан Джемал, Александър Расторгуев и Кирил Радченко са имали намерение да снимат златните мини Ндасим. Това съобщи Центърът за управление на разследванията на Михаил Ходорковски, цитиран от Дойче веле.

Предвиждало се е за снимките да помогне сътрудник на една от структурите на ООН, заедно с когото журналистите са събирали информация. Той е трябвало също да им предостави данни за руските военни инструктори в африканската страна.

За сигурността си репортерите са разчитали на представителя на ООН, с когото са обсъждали маршрути, подходящи от гледна точка на сигурността.

Джемал, Расторгуев и Радченко са влезли в Централноафриканската република с туристически визи, без да поискат акредитация чрез руското посолство. Те са решили да не се обръщат към посолството заради негласната подкрепа от страна на руските власти за частната армия "Вагнер".

"Обръщането към руските дипломатически органи би направило разследването безсмислено" - посочват от центъра на Ходорковски.

По информация на новинарското издание "Africa Intelligence", Москва се е споразумяла с местните власти за разработването на златните мини.

Според изданието "The Bell", въвеждането на ред в региона е било едно от условията по сделката.

Убитите журналисти са работили по разследването "Руски наемници" за частната армия "Вагнер" - неофициална военна организация, управлявана от бизнесмен, близък с президента на Русия Владимир Путин.

Убитите в ЦАР журналисти разследвали руски наемници

Убитите в ЦАР журналисти разследвали руски наемници

Руски и чужди медии съобщават, че името на компанията е "Вагнер"

В руските и в чуждите медии се появиха информации, че руските военни в ЦАР действат съвместно с арабска групировка.
Същевременно се посочва, че тримата убити журналисти са били нападнати от арабскоезични мъже.

Според информация на центъра, телата им ще пристигнат в Русия на 4 август.