Руските журналисти, които бяха убити в Централноафриканската република (ЦАР), са работили по разследване, свързано с руски наемници в чужбина, съобщиха техни колеги, цитирани от АП.

В Африка са убити трима руски журналисти

В Африка са убити трима руски журналисти

Разследване за армията "Вагнер" в ЦАР

Репортерите са убити при засада по-рано тази седмица до град Сибю в ЦАР. Местните власти обявиха, че журналистите са открити мъртви, след като са били отвлечени от около 10 мъже с тюрбани, които са говорили на арабски език.

Руският опозиционер Михаил Ходорковски написа във "Фейсбук", че журналистите са сътрудничели в разследващия му проект с история, озаглавена "Руските наемници".

Андрей Конякин, главен редактор на Центъра за управление на разследвания на Ходорковски, заяви, че репортерите са се опитали да разкрият информация за частна руска компания в областта на сигурността, която е действала в африканската страна, както и за интересите на Русия там.

Руски и чужди медии съобщават, че името на компанията е "Вагнер" - военна група, която е свързвана с бизнесмен, който е приближен на президента на Русия Владимир Путин.

Конякин добави, че Орхан Джемал, Кирил Радченко и Александър Расторгуев са пътували към северната част на страната, за да разговарят с представител на ООН. Журналистите са носили със себе си няколко хиляди щатски долара в брой, за да финансират престоя си в ЦАР, както и ценни камери и друга техника.

Той заяви пред АП, че основната версия към момента е, че убийствата са в резултат на грабеж, но той е скептичен и мисли, че атаката е свързана с разследването им.

"Това е направено по много демонстративен начин", смята Конякин и изрази учудване защо нападателите не са покрили следите си, защо не са скрили автомобила и са оставили шофьора жив.

Ако са взели всичко от тях, защо са ги убили, попита той.