Наемници от руските частни военни компании и ветерани от руската армия подадоха иск в Международния наказателен съд в Хага срещу организаторите на частните армии и лицата, които ги подпомагат, предаде радио "Свободна Европа".
Новината беше съобщена от председателя на комитета на Общоруското офицерско събрание Евгений Шабаев.

Искът, подаден към Фату Бенсуда, главен прокурор на Международния наказателен съд, е подкрепен от 357 делегати от 52 руски региона. Те настояват Хага да започне разследване за престъпления, попадащи под неговата юрисдикция.

В документа се посочва, че загиналите наемници при бойни действия на частните армии са стотици.

"Фактически граждански лица биват въвеждани в заблуждение и извеждани от страната с цел да бъдат използвани незаконно за военни цели. Тъй като ситуацията не се променя вече три години, молим прокурора да образува наказателно дело по чл. 7 от Римския устав на Международния наказателен съд, а именно за "насилствено изчезване на хора", се казва в иска.

По-рано беше съобщено, че организациите на ветераните смятат да поискат от съда в Хага да разследва използването на руски наемници в бойните действия в Украйна, Сирия и Африка.

В Донбас и в Сирия заснеха еднакви паметници на руски наемници от „Вагнер“

В Донбас и в Сирия заснеха еднакви паметници на руски наемници от „Вагнер“

Представени са като паметници на доброволци…

Междувременно в публикация на "Ройтерс" се отбелязва, че сирийският конфликт не е влиза в юрисдикцията на Хага и международният съд не е разглеждал подобни дела.

Официално руските власти нееднократно са отричали, че хиляди руски наемници се сражават в Сирия, в Източна Украйна и в други страни.

Частната армия „Вагнер“  се освети на официални преговори Шойгу-Хафтар

Частната армия „Вагнер“ се освети на официални преговори Шойгу-Хафтар

Соченият като неин собственик Евгений Пригожин е участвал…