Еднакви статуи на наемници от частната руска армия "Вагнер" са поставени в Сирия и в центъра на окупирания Луганск в Източна Украйна, официално обявени като паметници на "руските доброволци", предаде агенция "Униан".
Информацията е позована на изследване на лабораторията за цифрова криминалистика на Атлантическия съвет "Digital Forensic Research Lab".

В центъра на Луганск е издигната статуя на войник, зад който се крие дете. Той е придружен от надпис "На руските доброволци".
На пиедестала на фигурата обаче се вижда
характерният кръст на "Вагнер". Това е медал, с който се награждават посмъртно падналите в бой наемници от частната армия.

Съобщава се, че паметникът е поставен не по-късно от 22 февруари 2018 г.

Потребители на социалните мрежи съобщават, че това не е оригинален проект и че паметникът е точно копие на друг, който е поставен в Сирия най-късно през януари 2018 г.

Двете статуи са напълно идентични с изключение на надписа на арабски език на пиедестала в Сирия. Той гласи "На руските доброволци, които загинаха геройски при освобождаването на сирийските нефтени полета от ИДИЛ".

Авторите на изследването са установили, че паметникът в Сирия се намира на територията на завода "Хаяна", на около 50 километра от Палмира.

Частната армия на Путин в Сирия

Частната армия на Путин в Сирия

Песков обяви, че не изключва вероятността да има руски граждани в Сирия

Съдейки по снимки от социалните мрежи, Дамаск си е върнал контрола над завода не по-късно от 17 февруари 2017 г., а през март са започнали възстановителни работи.

Посочва се, че очевидно частната армия "Вагнер" активно е участвала в боевете в този район.

Напомня се, че на 10 октомври 2017 г. руският в. "Фонтанка" публикува статия за руския неонацист Алексей Милчаков, който е воювал в Сирия, но първоначално е бил в Донбас. Той е основал групата "Русич", известна със своя садизъм и извършване на военни престъпления.

Ранените в Сирия руснаци са в руски военни болници, Кремъл „не знае“

Ранените в Сирия руснаци са в руски военни болници, Кремъл „не знае“

Много са тежко пострадалите…

В Донбас неговият отряд е убил най-малко 40 украинци. Милчаков е известен с това, че е отрязвал ушите на убитите украински войници, изрязвал е свастики върху лицата на труповете и си е правил селфита на фона на изгорени тела на украинци.

Съобщава се, че след впоследствие Милчаков и други членове на "Русич" са се присъединили към частите на "Вагнер" в Сирия.

Милчаков и негови подчинени са били заснети в база на "Вагнер" в завода "Хаяна". Чрез геолокация е подтвърдено, че местонахождението наистина е на територията на този завод. Предполага се, групата от "Вангер" още се намира в района.

Кремъл отрича наличието на руски военни части в Донбас, както и в сухопътните операции в Сирия. Официалната версия е, че ако там воюват руснаци, те са доброволци.