Частната армия на Путин в Сирия. Официално е незаконна. Кремъл отрича информацията, но доказателствата са в числата.

Това пише израелският вестник "Аарец", позовавайки се на АП и "Ройтерс".

По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че не изключва вероятността да има руски граждани в Сирия, но те нямат връзка с въоръжените сили на Русия.

Москва: Информацията за стотици убити руснаци в Сирия е "класическа дезинформация"

Москва: Информацията за стотици убити руснаци в Сирия е "класическа дезинформация"

Песков обяви, че не изключва вероятността да има руски граждани в Сирия

Медийната информация за стотици убити руснаци в Сирия е "класическа дезинформация", подчерта руското външно министерство.

Свързани с руски наемници, които се бият на страната на правителствените сили в Сирия, обявиха, че има множество жертви сред наемниците при сблъсък на водените от САЩ коалиционни сили с проправителствени въоръжени групи в сирийската провинция Дейр ез Зор. Сблъсъкът е бил на 7 февруари.

Официално частните военни компании в Русия са незаконни. Преди Путин изразяваше подкрепата си за тях. През април 2012 г. той заяви, че е необходим "инструмент за преследване на националните интереси без директно участие на държавата". "Вярвам, че това трябва да бъде обсъдено", продължи той.

Базираният в Санкт Петербург сайт Fontanka съобщава, че около 3000 руснаци, които са на договор към групата "Вагнер", се бият в Сирия от 2015 г. - няколко месеца преди да започне двугодишната военна кампания на Русия в арабската страна, която обърна хода на войната в полза на сирийския президент Башар Асад.

Когато Путин посети руска военновъздушна база в Сирия и каза, че руските войници се прибират вкъщи с победа, той не спомена наемниците. Руските войници се очаква да останат в Сирия години занапред, докато наемниците вероятно ще останат като охранители на доходоносните петролни и газови находища след сключване на договор между правителството на Сирия и друга руска компания, близка до Кремъл.

Русия е използвала такива "проксита" и преди, например в Източна Украйна от 2014 г.

От декември 2017 г. военното министерство отказва да каже колко войници има Русия в Сирия, въпреки че някои данни показват, че в арабската държава има 4 300 руски войници. Броят им вероятно ще нарасне тази година, защото Москва изпрати военна полиция за патрулиране в зоните за деескалация.

Руският народ не е много ентусиазиран от идеята за империя, която ще включва техните момчета да се връщат у дома в чували. Има ясна липса на ентусиазъм за този конфликт, каза Марк Галеоти - старши научен сътрудник в Института за международни отношения в Прага.