В болници на руското министерство на отбраната се лекуват десетки руснаци, пострадали при американския въздушен удар край сирийския град Деир ез Зор, съобщи Bloomberg с позоваване на два източника.
Броят на загиналите при атаката руски войници според различни информации варира от 11 до 600.

Източниците на Bloomberg уточняват, че ранените при атаката са приети във военни болници в Москва и Санкт Петербуг. Много от тях са в тежко състояние, някои вече са починали.

Координаторът на нерегистрираната от властите партия "Другата Русия" Александър Аверин потвърди, че те са настанени за лечение в Москва и Санкт Петербург.

"Има такава информация. Но нямам представа колко са приетите в болниците. Зная, че в Москва са приети в "Бурденко" и във "Вишневски", заяви Аверин пред агенция "Новости".

На 7 февруари водената от САЩ коалиция нанесе въздушен удар срещу армията на Башар Асад, след като отряд от 500 войници на проправителствените сили атакува позиции на Сирийските демократични сили.

При предварителните опити на опозиционната сирийска коалиция да установи срещу кого е изправена, от правителствените сили са отрекли сред нападателите да има руски военни.

Руското военно министерство официално отрича участието на свои в бойните действия.

Частната армия на Путин в Сирия

Частната армия на Путин в Сирия

Песков обяви, че не изключва вероятността да има руски граждани в Сирия

Според групата независими изследователи Conflict Intelligence Team (CIT), в сраженията участват войници от частната армия "Вагнер". Тя се ръководи от Дмитрий Уткин - приближен до руския президент Владимир Путин.

Нейни части воюват също в Донбас, а вече и в Судан.

Заради многократните изявления от страна на Кремъл, в които се отрича участието на руски войници в Донбас и Сирия, в руския език се появи ироничното обозначение "ихтамнет" (в превод: няма-ги-там) - за назоваване на бойните части, чието присъствие не се признава от властите.