Разследващите органи подхождат несериозно към подадените сигнали в Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Това заяви оръжейният бизнесмен Емилиян Гебрев пред БНР.

Той обясни и че заплахите за живота му продължават. "Правени са ми след това предупреждения - "не се занимавай с придобиването на "Дунарит" - "никога няма да бъде твое, то си е на определени хора", цитира Гебрев.

"То си е наше". Кое е това наше - до ден днешен не мога да разбера", разказа Емилиян Гебрев, който не знае кой стои зад заплахите.

Разследването за Гебрев тръгва с неефективен вариант, смята бивш шеф на НСБОП

Разследването за Гебрев тръгва с неефективен вариант, смята бивш шеф на НСБОП

Дали парите от Венецуела са придобити по престъпен начин или са за ползване при криза

Той няма обяснение защо със случая на опита за отравяне на него, на сина му и бизнес партньор - управител на фирма "Емко", не се занимава държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

"Нали все пак аз съм управител, а и това са хора, които работят във фирма, която е в т.нар. "стратегически списък" и става въпрос за национална сигурност. Значи все пак като има национална сигурност, има и Държавна агенция за национална сигурност, която през цялото време е стояла настрани, а сега се опитва да докаже, че и тя е знаела, и тя е участвала. Едно е да знае, друго е да участва и трето - да разкрие", каза Гебрев.

Бойко Ноев:  Русия заличава следите на отровителите на Гебрев и Скрипал

Бойко Ноев: Русия заличава следите на отровителите на Гебрев и Скрипал

Отровата е подобна на „новичок“…

Той уточни, че и на другите натровени са били направени изследвания. Резултатите от изследванията винаги са били в болницата, в която е бил и той. Фактът, че никой не се поинтересувал само говори за нивото на разследването, както и че всичко беше оставено да се разследват от СДВР, каза Гебрев.

"Този случай приключи официално през 2016-а със заключение, че не може да бъде установено нищо, а през 2017-а аз съм искал пред СДВР дознателят да продължи въпросното разследване, но по всяка вероятност не е получил разрешение от наблюдаващия прокурор и то не е продължило", уточни Емилиян Гебрев за своя казус. Той поясни, че през 2018 година е писал пак до главния прокурор.

"Това беше един опит за масово убийство и това, че някои хора не са обърнали внимание на него, не означава, че не трябва да се продължи и да се разясни", подчерта оръжейният търговец и поясни, че през 2015-а, когато е бил отровен, сам е стигнал до Военна болница с помощта на своя шофьор след като е вечерял с приятели.

"Крайно време е да се спре да се спекулира с тези хора, които са мои приятели от 20 години - били са приятели и в момента са ми приятели, с които аз работя", каза Гебрев, който прави аналогия между своя случай и натравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал.

"През 2015 година думата "Новичок" не съществуваше - тя се появи едва през 2018 година и поради тази причина 2015-а не е имало как, най-малкото аз, да казвам, че това е "Новичок", каза Гебрев. По думите му няма как лабораторията, която е извършила специфичните изследвания, да е казала, че това е "Новичок" и че това е бойно отровно вещество, каза Гебрев.

По думите му едва през 2019 г. предстои включването на т.нар. гама "Новичок" от Организацията за защита от химическите оръжия в списъка на бойните отровни вещества.

"Симптомите са еднакви, което означава, че опитът за покушение е извършен по един и същи начин или най-малкото използвайки едно и също вещество", смята оръжейният търговец.

Той изтъкна, че по случая "Скрипал" Англия е потърсила от Международната организация за защита от химическите оръжия "съдействие и помощ", за разлика от България.

Самият Емилиян Гебрев преди месец е написал писмо до Министерство на външните работи да сезират тази организация, да искат съдействие от нея. Резултатът - "до ден днешен абсолютно нищо не е направено", каза той.

Той определи като "несериозно" спекулациите около храната, която е била консумирана на въпросната маса и то щом става дума "за едно масово убийство на трима души на три различни места по различно време".

"По това изказване можете да прецените за извършеното разследване и за нивото на информацията, която е набрана, а пък да не говорим, че аз самият никога през живота си не съм ял рукола и от 2014 година до 1 януари 2017-а година по чисто здравословни причини ми е било забранено да пия кафе и аз не съм пил кафе", обясни Гебрев по повод коментарите, че е възможно в кафето от кафемашината му да е имало отровно вещество.

"Това е смешно нещо - от тази кафемашина са пили много хора, което означава, че всички те трябва да са натръшкани в болницата, в която бях и аз", каза оръжейният бизнесмен.

Относно европейското разследване по случая никой не го е търсил, включително и никой от британските служби, пристигнали в България.