"Връщайки се назад в годините и дните се налага един жесток извод - всичко това, което се случи тогава, може да се случи днес и утре и е вследствие на една добре обмислена, планирана атака и война срещу мен за физическо, юридическо и икономическо унижощаване." 

Това заяви пред bTV бизнесменът Емилиян Гебрев по повод отравянето му през 2015 г.

Бойко Ноев убеден, че властите прикриват отравянето на Гебрев

Бойко Ноев убеден, че властите прикриват отравянето на Гебрев

По думите му Гебрев не е отровен в ресторант, а там е припаднал

Той заяви, че е крайно неприятно да си спомня за тези мигове от неговия живот, на неговия син и на негов колега и приятел, но припомни, че отравянето е станало на 27 април 2015 г.

Той не знаел как е бил отровен, но ако знаел, щял да помогне за разследването. По думите му, това са детайли, които са следствието трябва да разнищи.

Гебрев усетил, че се случва нещо необичайно, щом го откарали в болница, но по по думите му било грозна гледка да се гледа как един човек повръща.

"Не е имало преки заплахи от февруари до април 2015 г.", увери Гебрев.

Случаят с Гебрев поражда въпроси към българските служби

Случаят с Гебрев поражда въпроси към българските служби

Ивайло Калфин и Александър Йорданов ги задават

Относно изявлението на главния прокурор Сотир Цацаров по случая с отряването, Гебрев заяви, че изказванията са несериозни за такъв сериозен случай.

"Не съм ял рукола и никога не съм пил кафе", подчерта Гебрев и повтори, че отравянето му било планирана операция за физическо и икономическо унищожение.

Всички отровени сме били на различни места и по различно време, посочи бизнесменът. По отношение на пътуването на "Сергей Федотов" в България, Гебрев призова, че трябва да се направят дълбоки анализи, за да се стигне до реалното положение, в което се намират отбранителните фирми на територията на България.

Идвалият в България "Сергей Федотов" се оказа Денис Сергеев от ГРУ

Идвалият в България "Сергей Федотов" се оказа Денис Сергеев от ГРУ

Твърди се, че е замесен в отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев

Той заяви, че през 2016 и 2017 г. е искал да продължи разследването за отравянето му. "Ако нашата страна погледне на въпроса сериозно, би могло да се стигне до правилна развръзка и изясняване на случая", посочи Гебрев.

Вместо нашата държава да поиска съдействие от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), Великобритания се обърнала към нея, а ние все още чакаме, негодува Гебрев.

През целия период от време се появила една странна фирма, която всички неща се въртели около нея. Според Гебрев във фирмата "Виафот" било цялото разковниче какво и как се случило по отношение на неговото отстраняване.

Той не може да каже дали някой е поръчал неговото отравяне, защото следствието трябва да се занимава по този въпрос.

От всички информации, които излизат в медиите и симптомите, които Гебрев изпитал, изследванията за новичок досега не били известни.

Емилиян Гебрев отровен от трети руски агент, заподозрян по случая „Скрипал”

Емилиян Гебрев отровен от трети руски агент, заподозрян по случая „Скрипал”

Третият заподозрян е 45-годишният с агентурно име Сергей Вячеславович Федотов