Абсурдна, но координирана информационна кампания за дискредитиране на дейността на руските специални служби. Така определи публикацията на британската разследваща група Bellingcat и руския разследващ сайт The Insider съвместно с германското списание "Шпигел" членът на Комисията за сигурност и борба с корупцията към Държавната дума (долната камара на руския парламент) Андрей Луговой, цитиран от руските медии. 

Осем от ГРУ замесени в отравянето на Гебрев

Осем от ГРУ замесени в отравянето на Гебрев

Причините за акцията не са известни

"Това е абсурдна, но координирана акция за поредния опит за компрометиране на действията на руските специални служби на фона на впечатляващите резултати от тяхната работа в борбата срещу международния тероризъм, по-специално в Сирия", коментира Луговой, когото Великобритания смята за замесен в смъртта в Лондон на бившия служител на Федералната служба за сигурност (ФСБ, бившето КГБ) Александър Литвиненко, който беше отровен със силно радиоактивното вещество полоний-210 през 2006 г.

Освен това Луговой подчертал, че "потребителите на подобни публикации се опитват да попречат на Русия да установи продуктивни отношения с европейските страни".

Разследващи: Още двама българи са отровени като Скрипал и Гебрев

Разследващи: Още двама българи са отровени като Скрипал и Гебрев

Предположението идва след включването на британски екип…

"Не бива да се смятат за случайни в тази връзка опитите за разгръщането на шпионски скандал със Сърбия в навечерието на посещението в Русия на президента на тази страна", изтъкнал Луговой, допълвайки: "Преди беше Черна гора, сега България."

В публикуваното по-рано от редица медии съвместно разследване на Bellingcat и The Insider заедно с "Шпигел" се посочваше, че осем служители на ГРУ (Главното управление на Генералния щаб на руските въоръжени сили) са участвали в отравянето на българския оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев, сина му и директора на неговата компания през април 2015 . В тялото на бизнесмена е било открито нервно-паралитично вещество от групата "новичок".

Бойко Ноев:  Русия заличава следите на отровителите на Гебрев и Скрипал

Бойко Ноев: Русия заличава следите на отровителите на Гебрев и Скрипал

Отровата е подобна на „новичок“…

В публикацията се посочват имената на възможните отровители и се разказва как те са били идентифицирани чрез паспорти.

През октомври американското издание "Ню Йорк таймс" писа за съществуването в ГРУ на специални звена, които се занимават с дестабилизацията на Европа. В публикацията беше споменато и отравянето на Гебрев.