Сърбия разследва шпионска афера, свързана с Русия, породена от видео, публикувано в социалните медии, съобщава АП.

Военната разузнавателна агенция е инструктирана да проучи доклади, че предполагаем руски агент на военното разузнаване е заснет да подкупва старши член на службата за сигурност на Сърбия, обяснява премиерът Ана Брнабич. "Очаквам нова информация. В контакт съм с президента. Ако е вярно, това е сериозен проблем. "

Видеоклипът на предполагаемия подкуп е публикуван в YouTube на 17 ноември. По всичко личи, че руски дипломат дава чанта на сръбския агент по време на среща в Белград. По-късно сърбинът изважда плик с пари от това, което изглежда като една и съща чанта.

Сръбската държавна телевизия съобщава, че сръбската разузнавателна агенция потвърждава автентичността на видеоклипа. Реля Зелийски, анализатор от Агенцията за разузнаване, коментира пред телевизионния оператор, че е потвърдено, че във видеото е руски агент.

Зелийски обаче отказва да уточни самоличността на предполагаемия сръбски агент, чието лице е замъглено във видеото. Властите съобщават, че повече информация ще бъде на разположение след заседание на Съвета за национална сигурност, който е висш държавен орган за сигурност.

Литва помилва руски шпиони, трасира пътя за размяна на шпиони с Русия и Норвегия

Литва помилва руски шпиони, трасира пътя за размяна на шпиони с Русия и Норвегия

Нови развития в шпионските игри

Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин коментира пред "Танюг", че "ситуацията е много сериозна". Той предполага, че аферата е свързана с решението на Сърбия да остане военно неутрална, въпреки че повечето страни от региона на Балканите се присъединяват към НАТО.

Сърбия иска членство в Европейския съюз, но поддържа тесни връзки с Русия. Съюзник на Москва в Европа, Сърбия обещава да стои извън НАТО и отказва да се присъедини към западните санкции срещу Русия заради действията в Украйна.

"Много е важно да се каже, че разузнавателната война, която продължава на територията на Сърбия, и тя фактически продължава, не може да бъде свързана само с Руската федерация. Напротив, други световни сили като САЩ, Франция, както и регионални играчи - Албания и Хърватия, много активно работят за реализиране на техните интереси, което винаги се очаква в политиката и международните отношения, ние сме тук, за да се противопоставим на подобни действия без изключение", коментира Зелийски.

Според "Радио Свобода" видеото показва неизвестен сръбски офицер и представител на военното аташе на Русия в Сърбия. Твърди се, че става въпрос за "вербовка на агенти за руски шпиони".

Русия се закани на България за случая с шпионина

Русия се закани на България за случая с шпионина

Разбира се, ние ще разгледаме ответни мерки, както е прието в дипломатическата практика