Осем служители от Главното управления на Генералния щаб на Русия (преди това ГРУ) може да са замесени в отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев, както и на сина на предприемача и на директора на неговата компания. Това се доказва от данни от разследванията на The Insider, Bellingcat и "Шпигел".

Както е известно, отравянето се случи през април 2015 г. Тогава мъжете се разболяха. В същото време и тримата бяха на различни места. В тялото на бизнесмена беше намерен агент, който принадлежи на "Новичока".

Разследващи: Още двама българи са отровени като Скрипал и Гебрев

Разследващи: Още двама българи са отровени като Скрипал и Гебрев

Предположението идва след включването на британски екип…

Според разследващите, в групата, участваща в отравянето, са били Георги Горшков (Петър Борисов), Сергей Павлов (Сергей Лутенко), Николай Кононихин (Николай Ежов), Иван Лебедев (Иван Терентиев), Алексей Никитин (Алексей Калинин), Данила Степанов ( Данила Капралов) и Владимир Попов (Владимир Мойсеев).

Каракачанов опроверга връзка между случая „Гебрев” и взривовете в заводите в Сопот

Каракачанов опроверга връзка между случая „Гебрев” и взривовете в заводите в Сопот

Бойко Ноев твърди, че руснаците могат да стоят зад взривовете в Сопот

Съобщава се, че те са били в България по различно време. Един от тях е посетил страната след отравянето - през май 2015 г. Освен това, по това време бизнесменът се е почувствал отново зле.

Причините за отравянето на Гебрев все още не са установени.

Както се знае, Емилиян Гебрев произвежда и изнася оръжие. Така през 2008 г. бизнесмен изпрати оръжие в Грузия, когато страната участва във войната срещу Русия.