Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че е необходимо да се действа чрез правоохранителните органи на Русия в ситуацията с обвиненията към тримата руски граждани, повдигнати в България, съобщава РИА Новости.

Със сигурност нашето посолство следи ситуацията, заяви тя на брифинг и подчерта, че в такива случаи е необходимо да се действа в съответствие с правоприлагащите органи.

Държавите, които водят разследвания, са длъжни да взаимодействат с правоприлагащите органи на страните, чиито граждани са обвинени или заподозрени в нарушаване на закона, категорична бе Захарова.

Припомняме, днес стана ясно, че българската прокуратура е повдигнала обвинения на трима руски граждани за отравянето на Емилиян Гебрев, сина му Христо и управителя на дружеството на Гебрев. Те са обявени за международно издирване. Според версията на прокуратурата престъплението е било извършено в периода от 28 април до 4 май 2015 г.

Москва реагира на обвиненията срещу тримата руснаци за отравянето на Гебрев

Москва реагира на обвиненията срещу тримата руснаци за отравянето на Гебрев

Според представителя руското посолство не е било уведомено от българската страна

От РИА Новости посочват, че Посолството на Руската федерация в България не е получило официално уведомление от българските власти.

Преди три дни прокуратурата разпространи видеа, част от разследването за отравянето на Емилиян Гебрев, за които се очаква видео-техническа експертиза в лаборатория на ФБР.

Според самия Емилиян Гебрев много е вероятно да е станал жертва на битка между бивши сътрудници на службите.

Повдигнаха обвинения на трима руснаци за отравянето на Гебрев

Повдигнаха обвинения на трима руснаци за отравянето на Гебрев

Издирват се с червена бюлетина ИНТЕРПОЛ и са издадени Европейски заповеди за арест

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени с нервнопаралитичното вещество "новичок" на 4 март 2018 г. Първоначално Кремъл упорито отричаше, че атаката в Солсбъри е осъществена от руснаци и дори обвиняваше Запада, че е организирал нападението. След разкриването на двамата руснаци, Москва направи опит да ги представи за случайни туристи. След продължаващите разкрития за участието на руските спецслужби в отравянето, Путин излезе с изявление, в което нападна Скрипал като "мерзавец" и "предател".

Атаката предизвика сериозен разрив в отношенията между Великобритания и Русия, като редица европейски държави подкрепиха Лондон с дипломатически мерки, включително и изгонване на дипломати. Българското правителство тогава направи изявление, но дипломати не бяха изгонени.