Имаме пълна подкрепа за Великобритания, но не гоним руски дипломати. Това обяви премиерът Бойко Борисов след заседание на Съвета по сигурността в МС. Българският посланик в Москва Бойко Коцев ще се върне в Руската столица на 8-ми април след Великденските празници. Тогава правим изложба на Светлин Русев в Москва, уточни премиерът.

Посланик Коцев ни запозна с местните фактори, с това, което в Москва се говори, обясни Борисов и посочи:

"Чакаме повече доказателства, ако има такива. Към този момент не считаме, че трябва да изгонваме дипломати или технически лица от Руската федерация."

Корнелия Нинова поздрави премиера, че не гони руски дипломати

Корнелия Нинова поздрави премиера, че не гони руски дипломати

Лидерът на БСП има нужда от истина и доказателства по случая "Скрипал"

Премиерът припомни, че на заседанието на Съвета по сигурността е гласувано за извикване на консултации за 1 месец или четири седмици (на нашия дипломат - б.р.) от Москва. Проведени са няколко разговора между Борисов и Коцев.
"В НАТО също сме дали своя глас. На практика сме показали, както и вчера каза посланикът на Великобритания в медиите, своята пълна солидарност с Великобритания", допълни Борисов.

Министър-председателят очаква подкрепа и от президентството.

Цветанов не се съмнява във фактите на Великобритания

Цветанов не се съмнява във фактите на Великобритания

Случаят "Скрипал" минава през ресорните комисии в НС

Като председателстващи Европейския Съвет трябва да запазим канала за комуникация и както направихме в една свръхнапрегната ситуация с Турция, да направим същото и с Русия, обоснова решението си Борисов.
Извикването на консултации в дипломацията е практика, която показва, че обръщаме сериозно внимание, не е необходимо да се мисли като се вижда изключителното напрежение, заяви Борисов. Запазването на канала за комуникация, по думите на премиера, влиза в нашите задължения като председателстващи.

Посланикът ни в Русия Бойко Коцев пристигна у  нас

Посланикът ни в Русия Бойко Коцев пристигна у нас

Той беше повикан за консултации по случая „Скрипал“…

Борисов посочи, че от месеци наред предупреждава, че ескалацията ще продължи. Той даде за пример повишено напрежение в региона: "Не случайно и в нашето съседно Косово видяхме, че продължава да се говори за действия, които напомнят ситуации от преди 20 години, може да се случи подобно нещо. Действията на Турция в Африн, конфликтът им в Гърция също не виждам как ще го решат и с Кипър, тлеещият конфликт в Украйна са все неща в нашия регион, изреди премиерът.

Министър-председателят посочи, че се надява напрежението да се отрегулира.

Макаров благодари за претеглената и конструктивна българска позиция

Макаров благодари за претеглената и конструктивна българска позиция

Изразява загриженост от безпрецедентния натиск, който Великобритания и САЩ оказват върху страните-членки на ЕС и НАТО

Припомняме, вчера председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че страната ни трябва да бъде солидарна със западните страни и трябва да изгони руските дипломати заради скандала около случая с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му.

Лидерът на "Атака" и коалиционен партньор на ГЕРБ Волен Сидеров обаче отсече, че е трябва да се престане с приказките за солидарност, а страната трябва да има балансирана политика и да не избързва при вземането на решения от международно значение.

Лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов този път имаше подобна позиция.

Президентът Румен Радев предупреди, че ако българското правителство реши да гони руски дипломати от страната, решението трябва да е мотивирано. "Европейската солидарност не може да бъде сляпа и едностранна" според президента.

С позиции по случая излязоха и партиите АБВ и СДС. Според АБВ България трябва да се пази от резки движения в конфликта между Русия и Европейския съюз по случая "Скрипал". Според СДС пък страната ни трябва да бъде солидарна и да изгони руските дипломати, както направиха редица европейски държави.