Действително България в тази ситуация трябва да има балансирана позиция. Това коментира вицепремиерът Валери Симеонов във връзка с изказването на Волен Сидеров по случая "Скрипал" и действията на българското правителство да извикат за консултации посланика ни в Москва Бойко Коцев.
"Действително преди да има решение на Министерски съвет или каквато и да било отговорна позиция - тя трябва да бъде съгласувана в политическия съвет", заяви Симеонов.

На въпрос за позицията на Цветан Цветанов, че България трябва да застане на страната на демократичните държави, Валери Симеонов посочи: "Да коментирам думи на коалиционен партньор не е редно. Това е позиция на ГЕРБ. Тя до голяма степен съвпада и с нашата позиция. В края на краищата ние сме членове на европейското семейство, ние сме членове на НАТО, имаме ангажименти".

Цветанов иска солидарно да гоним руски дипломати

Цветанов иска солидарно да гоним руски дипломати

Но само след тежката дума на Борисов

"Позицията на НФСБ е, че докато няма доказателства за извършено престъпление, не е редно да се взема страна, да се взема позиция. Още повече спомняме си от близкото минало някои доста по-сериозни, бих казал глобални проблеми, които се породиха от окупацията на Крим и на Донбас - не бяха предмет на такава реакция от Запада", коментира още Симеонов.

По думите му е видно, че има "някаква нееднаквост, има някаква прекалена чувствителност", когато става въпрос за предполагаемо престъпление.
"Естествено, ако бъде доказано престъпление и някаква свързаност с Русия, естествено, че позицията ще бъде категорична - експулсиране и всякакви други дипломатически мерки и в това отношение ние нямаме никакви колебания", заяви Симеонов.

БСП вика Борисов в парламента да докладва за Русия

БСП вика Борисов в парламента да докладва за Русия

Ситуацията е достатъчно тревожна, изтъкна Кристиан Вигенин

На въпрос има ли натиск да се присъединим към 28-те страни, които отзовават своите дипломати, лидерът на НФСБ заяви, че не е в кухнята на външната политика. "Мога да ви кажа, че върху мен и моите колеги в НС няма никакъв натиск."

Симеонов бе категоричен и че ако има доказано престъпление, НФСБ не са против експулсирането.

Повече от 20 държави гонят руски дипломати по случая „Скрипал”

Повече от 20 държави гонят руски дипломати по случая „Скрипал”

16 държави членки на ЕС и САЩ са сред повече от 20 държави