България да се пази от резки движения в конфликта между Русия и Европейския съюз, призовават в официална своя декларация от АБВ.

Според тях не трябва да се прибързва с решение, а то трябва да бъде основано на неоспорими факти, не на хипотези. Решенията на правителството оказват сериозно влияние на българските национални интереси и бизнес, напомнят от АБВ.

Те призовават да се използва възможността България да бъде медиатор в конфликта ЕС - Русия.

И Грузия експулсира дипломат на Русия

И Грузия експулсира дипломат на Русия

Грузия е солидарна с Великобритания

България трябва и може да бъде елемент от политическите и дипломатическите усилия за решаване на проблемите, свързани с Русия, без претенции за "презареждане" или връщане към някаква привилегированост в отношенията е записано в декларацията на партията.

От формацията напомнят, че трябва да се разбира, че Русия е европейска и световна сила.

От АБВ акцентират, че сме страната, която в момента по линия на православието, писмеността, езика и историята е най-близко до Русия.

"Сега е моментът да използваме ключовата си позиция и уникални взаимовръзки и с ЕС, и с Русия и да предложим да сме медиатор в един диалог, който да намали напрежението, а не да се поддаваме на външен натиск и да участваме в съдебни процеси на принципа "виновен до доказване на противното". Последното би било равносилно на наливане на масло в огън, от който ще пламне и нашата собствена черга", пишат в официалното съобщение от АБВ.

Цветанов иска солидарно да гоним руски дипломати

Цветанов иска солидарно да гоним руски дипломати

Но само след тежката дума на Борисов

Да се възстанови диалогът и да се активизират визитите между официални представители на България и Руската федерация като предпоставка за двустранното сътрудничество и набелязване на съвместни проекти в области от взаимен интерес, настоява партията.

От АБВ призовават народните представители, българското правителство и президент да обединят усилия, да се въздържат от всякакви резки, антагонистични действия и да не включват страната ни в нова "коалиция на желаещите", докато на световната общественост не бъдат представени не просто хипотези за случилото се.

Припомняме, повод за дипломатическата криза стана отравянето на Бившият руски шпионин Сергей Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия бяха отровени на пейка в обществен парк в британския град Солсбъри. Те бяха открити в безсъзнание в центъра на града на 4 март. Баща и дъщеря бяха отровени с нервнопаралитичния газ новичок. Според британските власти първият досег на двамата с новичок е бил на входната врата на жилището на Скрипал. Стана ясно, че двамата имат нищожен шанс да оцелеят след отравянето. 

Джонсън сравни действията на Русия с „Престъпление и наказание” на Достоевски

Джонсън сравни действията на Русия с „Престъпление и наказание” на Достоевски

Джонсън смята, че Русия не разбира международната реакция

Британският премиер Тереза Мей обвини Москва, че стои зад отравянето на бившия руски шпионин. Според Лондон Русия е използвала химическия агент. Обединеното кралство експулсира 23-ма руски дипломати, а Москва, която категорично отрича обвиненията, предприе реципрочни действия.

Вече 28 държави и една организация са експулсирали повече от 150 руски дипломати: САЩ - 60 дипломати; Великобритания - 23 дипломати; Украйна - 13 дипломати; НАТО - 7 дипломати; Канада - 4 дипломати; Германия, Франция и Полша също по 4 дипломати; Молдова, Чехия и Литва - по 3 дипломати; Испания, Холандия, Дания, Италия, Албания и Австралия - по 2 дипломати; Унгария, Швеция, Хърватия, Румъния, Финландия, Естония, Ирландия, Норвегия, Македония, Латвия и Черна гора - по 1 дипломат.

Българският посланик в Русия Бойко Коцев също беше привикан у нас за разговор. В отговор на това опозицията поиска премиерът Борисов да се яви в парламента и да докладва пред законотворците за ситуацията между Русия и ЕС.

БСП вика Борисов в парламента да докладва за Русия

БСП вика Борисов в парламента да докладва за Русия

Ситуацията е достатъчно тревожна, изтъкна Кристиан Вигенин