Министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън сравни Русия с Родион Разколников - главният герой на Фьодор Достоевски във философския роман "Престъпление и наказание", съобщава ТАСС.

Сравнението, направено по време на традиционен банкет с дипломати в Лондон, е във връзка с дипломатическата криза между двете държави, възникнала след отравянето на Сергей Скрипал.

Великобритания обвинява Москва, че стои зад отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри на 4 март. Според Лондон Русия е използвала химически агент новичок. Обединеното кралство експулсира 23-ма руски дипломати, а Москва, която категорично отрича обвиненията, предприе реципрочни действия. Близо 30 държави в знак на солидарност с Великобритания решиха да изгонят общо повече от 100 руски дипломати.

Бивш руски шпионин в критично състояние след нападение

Бивш руски шпионин в критично състояние след нападение

Сергей Скрипал е бил изложен на неизвестно вещество

Джонсън смята, че Русия не разбира международната реакция на събитията в Солсбъри.

Това е като началото на "Престъпление и наказание" в този смисъл, че знаем кой е престъпникът и единственият въпрос е дали той ще си признае или ще бъде хванат, обяви британският министър.

Той благодари на страните, които солидарно с Великобритания решиха да експулсират руски дипломати, но подчерта, че действията на Лондон не са насочени към гражданите на Русия.