Българският посланик в Русия Бойко Коцев се върна у нас тази вечер, предаде БНТ.

Той беше повикан от премиера Бойко Борисов за консултации във връзка със случая Скрипал.

Борисов привика посланика ни в Русия

Борисов привика посланика ни в Русия

Премиерът и посланик Коцев обсъдиха случая "Скрипал"

На Терминал 2 на летище София посланик Коцев беше пестелив пред медиите относно случая темата "Скрипал" и избегна конкретни коментари по темата.

Той заяви, че ще отговори подробно на въпросите, след като бъдат изпратени към пресцентъра.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева определи действията на страната ни като нормална дипломатическа практика.

"Премиерът се чу с посланик Коцев и посланик Коцев беше извикан в България да обясни на българското правителство ситуацията в Русия по казуса "Скрипал". 19 членки на ЕС експулсираха дипломати от Русия. България не е сред тях на този етап. Но пък доста други, включително България, извикаха посланиците си, но това е нормална дипломатическа практика и няма нищо необичайно в нея." - коментира Захариева, която е в Претория за участие в световна конференция.

НАТО експулсира седем руски дипломати
Обновена

НАТО експулсира седем руски дипломати

Освен това НАТО отказва да издаде акредитации на други трима

Според информация на "Асошиейтед прес", 27 държави и една организация са експулсирали повече от 150 руски дипломати: САЩ - 60 дипломати; Великобритания - 23 дипломати; Украйна - 13 дипломати; НАТО - 7 дипломати; Канада - 4 дипломати; Германия, Франция и Полша също по 4 дипломати; Молдова, Чехия и Литва - по 3 дипломати; Испания, Холандия, Дания, Италия, Албания и Австралия - по 2 дипломати; Унгария, Швеция, Хърватия, Румъния, Финландия, Естония, Ирландия, Норвегия, Македония, Латвия и Черна гора - по 1 дипломат.

Повече от 20 държави гонят руски дипломати по случая „Скрипал”

Повече от 20 държави гонят руски дипломати по случая „Скрипал”

16 държави членки на ЕС и САЩ са сред повече от 20 държави