Ресорните комисии в Народното събрание по външна политика ще проучат ситуацията по скандала "Скрипал".

Това са решили партиите на извънредния председателски съвет, който се проведе в Народното събрание едновременно със Съвета по сигурността в МС, където беше и посланикът ни в Москва Бойко Коцев.

Изразената от премиера позиция не налагала Народното събрание да излиза с позиции, стана ясно от коментара на Цветан Цветанов.

Пълна подкрепа за Великобритания, но не гоним руски дипломати
Обновена

Пълна подкрепа за Великобритания, но не гоним руски дипломати

Посланик Бойко Коцев се връща на 8 април в Москва

Той обясни, че БСП е против да признаем решенията на Съвета. На червените им харесала позицията на Бойко Борисов, че няма да гоним посланици. Не им харесала тезата му за солидарност към Великобритания.

От думите му стана ясно, че самият Цветанов не се съмнява във фактите на кралството по казуса. Той е убеден, че като председателстващи ЕС може да имаме по-активна роля като посредници между ЕС и Русия.

Корнелия Нинова поздрави премиера, че не гони руски дипломати

Корнелия Нинова поздрави премиера, че не гони руски дипломати

Лидерът на БСП има нужда от истина и доказателства по случая "Скрипал"

Иначе имало нужда от доказателства. На тяхна база щяла да се надгражда българската позиция.

Припомняме, вчера председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че страната ни трябва да бъде солидарна със западните страни и трябва да изгони руските дипломати заради скандала около случая с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му.

Лидерът на "Атака" и коалиционен партньор на ГЕРБ Волен Сидеров обаче отсече, че е трябва да се престане с приказките за солидарност, а страната трябва да има балансирана политика и да не избързва при вземането на решения от международно значение.

Лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов този път имаше подобна позиция.

Президентът Румен Радев предупреди, че ако българското правителство реши да гони руски дипломати от страната, решението трябва да е мотивирано. "Европейската солидарност не може да бъде сляпа и едностранна" според президента.

С позиции по случая излязоха и партиите АБВ и СДС. Според АБВ България трябва да се пази от резки движения в конфликта между Русия и Европейския съюз по случая "Скрипал". Според СДС пък страната ни трябва да бъде солидарна и да изгони руските дипломати, както направиха редица европейски държави.