Главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за двама руски граждани с дипломатически имунитет, които са действали като шпиони у нас.

Прокуратурата има събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от двама чуждестранни граждани, ползващи се с дипломатически имунитет. За това е уведомено Министерството на външните работи.

Викат руския посланик в МВнР

Викат руския посланик в МВнР

България може да изгони двама руски дипломати

В Специализираната прокуратура са образувани две досъдебни производства за престъпление срещу Република България. Сигнали за това са получени от ДАНС.

ТАСС: Посолството на Руската федерация в България не е уведомено по официални канали.

Производствата са за събиране на информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация - престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК.

По едното досъдебно производство е установено, че от 2017 г. досега, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната. Руснакът има има статут на дипломат, акредитиран е у нас като първи секретар в консулския отдел на Посолството на Руската федерация в София.

Повдигнаха обвинения на трима руснаци за отравянето на Гебрев

Повдигнаха обвинения на трима руснаци за отравянето на Гебрев

Издирват се с червена бюлетина ИНТЕРПОЛ и са издадени Европейски заповеди за арест

По другото досъдебно производство е установено, че от месец октомври 2018 г. до настоящия момент, руски гражданин е събирал разузнавателна информация, вкл. такава представляваща държавна и служебна тайна от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в последствие е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва. Той също се ползва с дипломатически имунитет като служител на Търговското представителство на Руската федерация в София. За да събира информацията е осъществявал контакти с български граждани, които са имали достъп до информация от тази сфера.

От прокуратурата посочват, че съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателните производства срещу двамата руски граждани са спрени на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК - "деецът е лице с имунитет".

България обича да бъде шпионирана от Москва, убеден Соломон Паси

България обича да бъде шпионирана от Москва, убеден Соломон Паси

Гоненето на дипломати - просто пинг-понг, Путин бил благодарен на страната ни

Припомняме, на 28 октомври от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година, след което МВнР го обяви за персонал нон грата и даде срок за напускането на страната. През декември месец Москва предприе реципрочна мярка, като връчи нота на българския посланик в Русия Атанас Кърстин.

Припомняме също, че председателят на движение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава в аферата, която бе разкрита от прокуратурата през август месец. Освен Малинов други обвиняеми няма, но по разследването бе разпитан и бившият главен редактор на опозиционния вестник "Дума" Юрий Борисов и други лица от движението. Освен това на двама руснаци бе наложена забрана за влизане в страната - на банкера и издател Константин Малофеев и на бившия председател на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников.

Прокуратурата пусна още от доказателствата по аферата "Русофили"
Обновена

Прокуратурата пусна още от доказателствата по аферата "Русофили"

Николай малинов е платил 50 000 гаранция

Вчера от прокуратурата също съобщиха, че са повдигнали обвинения на трима руски граждани за отравянето на Емилиян Гебрев, сина му Христо и управителя на дружествата на Гебрев. На тримата руснаци са издадени Европейски заповеди за арест, като те са пуснати и в Интерпол за издирване с червена бюлетина. Последва и реакция от страна на говорителя на руското МВнР

През 2018 г. България не изгони руски дипломати от страната си, когато над 20 държави прогониха руски дипломати от своята територия заради случая "Скрипал".

Плевнелиев: Националният интерес е пробит в не една българска институция

Плевнелиев: Националният интерес е пробит в не една българска институция

Действията на властите по шпионския скандал били закъснели