България вероятно ще изгони двама руски дипломати заради обвинения в шпионаж, привикват руския посланик в МВнР, коментира външният министър Екатерина Захариева, съобщава БНТ.

"Получихме писмата от прокуратурата с твърденията", каза Захариева. "Ще предприемем действията, които сме длъжни да предприемем и най-вероятно ще ги обявим за "персона нон грата".

Писмото от главния прокурор с информация за двама граждани, които са със статут, че са извършили шпионаж на територията на нашата страна, е получено днес в Министерството на външните работи. "Веднага е разпределена на компетентната дирекция."

"В рамките на днешния ден ще бъде извикан посланикът на Русия. Днес директорите ще говорят с посланика. Това е втори казус. МВнР беше информирано днес от Прокуратурата", коментира Захариева.

Прокуратурата знае за двама руски шпиони, събирали информация у нас

Прокуратурата знае за двама руски шпиони, събирали информация у нас

МВнР е уведомено

Припомняме, на 28 октомври от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година, след което МВнР го обяви за персонал нон грата и даде срок за напускането на страната. През декември месец Москва предприе реципрочна мярка, като връчи нота на българския посланик в Русия Атанас Кърстин.

Припомняме също, че председателят на движение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава в аферата, която бе разкрита от прокуратурата през август месец. Освен Малинов други обвиняеми няма, но по разследването бе разпитан и бившият главен редактор на опозиционния вестник "Дума" Юрий Борисов и други лица от движението. Освен това на двама руснаци бе наложена забрана за влизане в страната - на банкера и издател Константин Малофеев и на бившия председател на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников.

В Москва: Ситуацията с руските дипломати в България е представление

В Москва: Ситуацията с руските дипломати в България е представление

"София изглежда глуповато"

Вчера от прокуратурата също съобщиха, че са повдигнали обвинения на трима руски граждани за отравянето на Емилиян Гебрев, сина му Христо и управителя на дружествата на Гебрев. На тримата руснаци са издадени Европейски заповеди за арест, като те са пуснати и в Интерпол за издирване с червена бюлетина. Последва и реакция от страна на говорителя на руското МВнР.

През 2018 г. България не изгони руски дипломати от страната си, когато над 20 държави прогониха руски дипломати от своята територия заради случая "Скрипал".

Повдигнаха обвинения на трима руснаци за отравянето на Гебрев

Повдигнаха обвинения на трима руснаци за отравянето на Гебрев

Издирват се с червена бюлетина ИНТЕРПОЛ и са издадени Европейски заповеди за арест