България обяви за персона нон грата двама руски дипломати, обвинени в шпионаж.

Дипломатите имат 48 часа да напуснат страната ни.

Викат руския посланик в МВнР

Викат руския посланик в МВнР

България може да изгони двама руски дипломати

Руският посланик Анатолий Макаров получи протестна нота от министъра на външните работи Екатерина Захариева, след като беше привикан в Министерството на външните работи като представителя на Москва с най-висок ранг.

Министерството на външните работи на България съобщи, че прокуратурата е изпратила на ведомството писма относно двама руски граждани, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация.

Константин Косачев: Русия трябва да отговори на България

Константин Косачев: Русия трябва да отговори на България

Това заяви Константин Косачев, председателят на Комисията по външна политика към Съвета на федерацията

Досъдебните производства срещу руските граждани са прекратени, тъй като те се ползват с дипломатически имунитет.

В рамките на своята компетентност МВнР на България обяви с ноти за "персона нон грата" един руски дипломат, а за "неприемлив" - член на техническия персонал на руското посолство в София. Руският посланик Анатолий Макаров бе повикан в МВнР, за да получи нотите. На двамата е даден 48 часа срок да напуснат страната, заявяват от ведомството ни.

Днес посланикът на Русия в България беше извикан в българското Министерство на външните работи, където му беше връчена нота за обявяване на двама дипломати на посолството за персона нон грата, се казва в съобщение на руската дипломатическа мисия у нас.

Прокуратурата се въздържа от коментар за руските шпиони у нас

Прокуратурата се въздържа от коментар за руските шпиони у нас

Да не се препрочитат прессъобщения

Никакви доказателства, потвърждаващи техни действия, несъвместими със статута им, не са били представени, поясняват от посолството.

Сътрудниците ще напуснат страната в указания в нотата срок.

Руската страна си запазва правото на ответни действия, предупреждават от посолството.

При това считаме решението на българските власти да разпространи информация по случая в публичното пространство преди да уведомят официално посолството като "несъответстващо на традиционно конструктивния дух на отношения между нашите две държави", се подчертава в позицията на мисията. 

Ситуацията с руските дипломати в България е представление, насочено към създаване на отзвук, коментира по-рано източник в Москва.

Повдигнаха обвинения на трима руснаци за отравянето на Гебрев

Повдигнаха обвинения на трима руснаци за отравянето на Гебрев

Издирват се с червена бюлетина ИНТЕРПОЛ и са издадени Европейски заповеди за арест

По-рано днес българската прокуратура обяви, че има данни за извършена шпионска дейност на територията на България.

Прокуратурата има събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от двама чуждестранни граждани, ползващи се с дипломатически имунитет. За това е уведомено Министерството на външните работи.

В Специализираната прокуратура са образувани две досъдебни производства за престъпление срещу Република България. Сигнали за това са получени от ДАНС.

България обича да бъде шпионирана от Москва, убеден Соломон Паси

България обича да бъде шпионирана от Москва, убеден Соломон Паси

Гоненето на дипломати - просто пинг-понг, Путин бил благодарен на страната ни

На 28 октомври от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година, след което МВнР го обяви за персонал нон грата и даде срок за напускането на страната. През декември месец Москва предприе реципрочна мярка, като връчи нота на българския посланик в Русия Атанас Кръстин.

Председателят на движение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава в аферата, която бе разкрита от прокуратурата през август месец. Освен Малинов други обвиняеми няма, но по разследването бе разпитан и бившият главен редактор на опозиционния вестник "Дума" Юрий Борисов и други лица от движението. Освен това на двама руснаци бе наложена забрана за влизане в страната - на банкера и издател Константин Малофеев и на бившия председател на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников.

Вчера от прокуратурата също съобщиха, че са повдигнали обвинения на трима руски граждани за отравянето на Емилиян Гебрев, сина му Христо и управителя на дружествата на Гебрев. На тримата руснаци са издадени Европейски заповеди за арест, като те са пуснати и в Интерпол за издирване с червена бюлетина. Последва и реакция от страна на говорителя на руското МВнР.

През 2018 г. България не изгони руски дипломати от страната си, когато над 20 държави прогониха руски дипломати от своята територия заради случая "Скрипал".