Говорителят на главния прокурор Сийка Милева не коментира съобщението за събраните доказателства срещу двамата руски граждани за извършен шпионаж у нас. На брифинг в Съдебната палата по повод друга операция Сийка Милева посочи само факти от прессъобщението на прокуратурата от тази сутрин. 

"Установено е, че единият руски гражданин има статут на дипломат и е акредитиран у нас като първи секретар консулския отдел на посолството на Руската федерация в София", посочи Сийка Милева.

На продължаващи въпроси за другия руски гражданин от прокуратурата не представиха информация с аргумент - "да не се препрочитат съобщения, в които официално се е съобщило".

Прокуратурата знае за двама руски шпиони, събирали информация у нас

Прокуратурата знае за двама руски шпиони, събирали информация у нас

МВнР е уведомено

Прокурор Милева обясни, че главният прокурор Иван Гешев е уведомил и министъра на вътрешните работи Младен Маринов за събраните доказателства за двама руски граждани с дипломатически имунитет, които са действали като шпиони у нас.

Припомняме, тази сутрин стана ясно, че прокуратурата е изпратила на МВнР писма относно двама руски граждани, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация. Досъдебните производства срещу руските граждани са прекратени, тъй като те се ползват с дипломатически имунитет.

Викат руския посланик в МВнР

Викат руския посланик в МВнР

България може да изгони двама руски дипломати

Ден по-рано от прокуратурата съобщиха, че на трима руски граждани са повдигнати обвинения за отравянето на Емилиян Гебрев и още двама български граждани, като и на тримата руснаци са издадени Европейски заповеди за арест, молби за международно издирване с цел арест и последваща екстрадиция, лицата са обявени в Шенгенската информационна система и в системата на ИНТЕРПОЛ - с червена бюлетина.

На 28 октомври пък стана ясно, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година, след което МВнР го обяви за персонал нон грата и даде срок за напускането на страната. През декември месец Москва предприе реципрочна мярка, като връчи нота на българския посланик в Русия Атанас Кръстин.

По-рано пък председателят на движение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава. В рамките на това разследване други обвинени няма, но на двама руснаци бе наложена забрана за влизане в страната - на банкера и издател Константин Малофеев и на бившия председател на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников.

През 2018 г. България не изгони руски дипломати от страната си, когато над 20 държави прогониха руски дипломати от своята територия заради случая "Скрипал".